Cari @ Amanz

Pihak SKMM baru-baru ini melaporkan bahawa mereka telah mula menaiktarafkan beberapa kawasan kampung supaya orang ramai di kawasan-kawasan ini boleh mula menikmati sambungan internet yang memudahkan tugasan dan pembelajaran dari rumah.

Penaiktarafan ini hadir dengan penyelesaian jangka pendek, dan juga pelan jangka-masa panjang dibawah program JENDELA yang menjanjikan capaian internet yang lebih laju untuk mereka yang duduk di kawasan luar bandar.

Seperti contoh, para pelajar di Kampung Sri Kledang di Hulu Langat, Selangor dilaporkan menghadapi masalah mendapatkan sambungan internet yang memuaskan, dan oleh itu terpaksa mendaki bukit di ladang kelapa sawit untuk melakukan pembelajaran secara atas talian.

SKMM mengatakan bahawa untuk jangka masa pendek ini, sebuah pencawang telekomunikasi sedang dibangunkan di kampung tersebut, dan akan mula beroperasi pada penghujung bulan Mac ini.

Sebagai penyelesaian jangka-masa panjang pula, dibawah program JENDELA, pihak SKMM akan mendirikan sebuah pencawang telekomunikasi yang jauh lebih berkuasa diantara kampung tersebut dan juga Kampung Orang Asli Changkat Ramu, yang akan dimulakan pembangunannya pada awal 2022 kelak.

Lokasi-lokasi yang telah dikenalpasti dan didirikan pencawang sementara termasuklah:

  • Kg Sungai Tengar, Tebuk Mufrad, Sabak Bernam, Selangor
  • Kampung Orang Asli Tasik Mentiga, Pahang
  • Kg. Kuala Betis, Gua Musang, Kelantan
  • Kg Payong, Setiu
  • Kg. Bukit Chempedak, Kg. Jerong Seberang, Kg. Jerong Surau, Kg. Jerong Tuan, Pengkalan Berangan Marang, Terengganu
© 2023 Amanz Media Sdn Bhd