Tesla Dilihat Menjana Keuntungan Lebih Banyak Melalui Bitcoin Berbanding Jualan Kereta Sepanjang 2020

Diterbitkan pada Feb 21, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Tesla pada awal Februari telah mengumumkan mereka membuat pelaburan lebih RM6 bilion pada Bitcoin. Dengan perkembangan kenaikkan harga Bitcoin akhir-akhir ini, ia memperlihatkan Tesla mungkin telah menjana keuntungan yang lebih banyak melalui Bitcoin berbanding melalui jualan kereta sepanjang 2020 yang lepas.

Mengikut laporan TheTimes, Tesla menjana keuntungan sebanyak $721 juta pada 2020 yang lepas, tetapi dengan kenaikkan harga Bitcoin dalam tempoh kurang sebulan ini sahaja, Tesla dilihat telah menjana sekitar $930 juta di atas kertas.

Bitcoin akhir-akhir ini memperlihatkan peningkatan nilai yang drastik, dan telah melangkaui angka RM200,000. Sebelum ini juga, Tesla telah mengumumkan bakal menerima bayaran dalam bentuk Bitcoin tidak lama lagi.

Selain Tesla, beberapa pihak turut diperkatakan akan melihat kepada arena kriptowang ini. Apa pun, masih terdapat sejumlah penganalisa kewangan yang masih ragu-ragu, dan mengatakan nilai Bitcoin semasa adalah terlalu tinggi daripada nilai sebenarnya.

komen


© Amanz / 2022 Kami