Cari @ Amanz

Platform penstriman video popular, Netflix semakin lama semakin pintar. Kita tahu yang Netflix cukup pintar dalam mencadangkan rancangan untuk pengguna tonton. Setiap kali selesai maratonton siri TV atau menonton filem, Netflix akan mencadangkan kandungan lain yang berkaitan atau yang berada dalam kategori yang sama dengan rancangan yang pengguna sudah tonton.

Bukan itu sahaja, Netflix juga ada sokongan Play Something yang mana boleh memainkan kandungan rawak yang juga berdasarkan minat pengguna. Baru-baru ini, Netflix mengumumkan Download For You yang mana adalah fungsi muat turun kandungan secara automatik. Fungsi ini akan memuat turun kandungan seperti filem, siri TV, dokumentari secara automatik berdasarkan minat anda untuk ditonton secara luar talian.

Bukan itu sahaja, pengguna juga boleh menetapkan ruangan storan yang ingin digunakan oleh Netflix seperti 1GB, 3GB atau 5GB. 3GB pun sudah mencukupi untuk sekitar 12 jam durasi video. Ruangan ini akan menjadi eksklusif untuk penggunaan aplikasi.

Berbeza dengan Smart Downloads, yang mana memuat turun episod seterusnya selepas episod lepas ditonton. Fungsi baharu ini memuat turun filem lain, siri TV lain untuk anda. Untuk mengaktifkannya, ikuti langkah seperti di bawah;

  1. Pergi ke bahagian Download dan cari Downloads For You.
  2. Pilih storan yang diingini dan tekan Turn On.

Buat masa ini fungsi ini terhad ke pengguna Android sahaja. Bagi pengguna iOS, Netflix katakan mereka masih dalam proses ujian lagi dan akan diperkenalkan di masa akan datang. Apa kata anda dengan fungsi ini? Adakah anda akan aktifkannya?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd