Facebook Akan Kembalikan Perkongsian Berita Di Australia Selepas Persetujuan Pinda Perundangan

Diterbitkan pada Feb 23, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Facebook kini mengumumkan mereka telah mencapai kata sepakat dengan kerajaan Australia, dan akan mengembalikan semula kebolehan untuk pengguna dan pemilik Facebook Pages berkongsi pautan dan berita pada perkhidmatan sosial berkenaan.

Sebelum ini, Facebook telah membuang kebolehan untuk berkongsi pautan disebabkan oleh perundangan yang memerlukan syarikat seperti Facebook dan Google membayar syarikat media tradisional untuk kandungan. Sementara Google memilih untuk membayar, Facebook memilih kaedah untuk membuang terus ciri perkongsian pautan untuk pengguna di Australia.

Facebook turut mengatakan kerajaan telah menerangkan yang mana Facebook tidak tertakluk untuk membayar secara automatik atau dipaksa membayar untuk kandungan yang dikongsikan di perkhidmatan sosial berkenaan.

Pada masa yang sama, Facebook menekankan akan terus menyokong kewartawanan, dan akan melawan usaha syarikat konglomerat yang tidak mengambil kira nilai sebenar pemindahan antara penerbit dan platform seperti Facebook.

komen


© Amanz / 2022 Kami