Cari @ Amanz

Semasa di kolej dahulu, antara kelemahan kami ialah tidak berapa cekap dalam menggunakan perisian 3D. Objek yang dihasilkan tidak menyerupai objek sebenar kerana ia memakan masa serta memerlukan komputer berkuasa tinggi. Di Google Research, sekumpulan penyelidik berjaya menghasilkan model tiga dimensi beberapa bangunan mercu tanda di Eropah menggunakan rangkaian neural dan gambar yang diambi oleh orang ramai.

Kecerdasan buatan diajar untuk melihat gambar mercu tanda seperti Pancuran Trevi di Itali, Gerbang Brandenburg di Jerman dan Sacré-Cœur Basilica di Perancis. Model 3D yang realistik dan mempunyai keperincian yang tinggi berjaya dihasilkan walaupun berdasarkan gambar yang diambil orang ramai. Sebelum ini pada tahun 2019, rangkaian neural yang sama hanya boleh menghasilkan model 3D menggunakan set gambar yang dikawal kualitinya.

Apakah penggunaannya di masa hadapan tidak diketahui? Mungkin boleh digunakan untuk menghasilkan model mercu tanda bagi tujuan pelajaran secara automatik. Menghasilkan model 3D yang lebih tepat dalam dalam Google Maps turut boleh dilakukan.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd