Kemarau Di Taiwan Mengakibatkan Syarikat Pembangun Semikonduktor Terpaksa Membeli Bekalan Air

Diterbitkan pada Feb 25, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kemelut cip pemprosesan sedang membelenggu dunia, dan syarikat-syarikat pembangunan semikonduktor yang bertempat di Taiwan kini sedang mengalami satu masalah yang cukup serius: kekurangan bekalan air.

Bagi syarikat-syarikat seperti Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Vanguard International Semiconductor Corporation dan United Microelectronics Corp, bekalan air adalah penting untuk menyejukkan peralatan yang digunakan dan juga komponen yang dibangunkan khususnya untuk memastikan peralatan mereka kekal berfungsi dengan baik, dan komponen-komponen dibangunkan tidak dirosakkan haba.

TSMC baru-baru ini dilaporkan telah membeli beberapa muatan lori air untuk memastikan pengilangan semikonduktor mereka tidak terganggu. Buat masa ini, TSMC masih tidak menghadapi sebarang isu, tetapi telah mengambil langkah berjaga-jaga sekiranya kerajaan Taiwan mengumumkan potongan bekalan air secara besar-besaran.

Isu Taiwan ini boleh dikatakan agak aneh, kerana kedua-dua simpanan air mereka di bahagian tengah dan selatan Taiwan hanya tinggal 20 peratus sahaja, dan jika isu kemarau ini berterusan, bekalan air akan terpaksa dicatu, menyebabkan rakyat dan perniagaan-perniagaan dilanda kesusahan.

Lebih menarik lagi, Vanguard dikatakan telah mula menggali sumber air mereka sendiri dan telah menandatangani kerjasama dengan syarikat lori untuk mengangkut air tersebut ke kilang-kilang mereka.

Bagi Taiwan, kemarau ini cukup merunsingkan mereka kerana mereka lebih biasa melihat hujan lebat, banjir dan ribut taufan berbanding dengan kemarau teruk yang mengakibatkan bekalan air mereka berada pada tahap yang berbahaya.

Syarikat-syarikat teknologi yang bergantung kepada kilang-kilang semikonduktor ini untuk membangunkan cip-cip pemprosesan mereka nampaknya akan perlu berdoa supaya proses mereka tidak terjejas dalam masa terdekat dan masa sederhana ini.

Komen sekarang

komen

© Amanz / 2022 Kami