Cari @ Amanz

Teknologi 5G menjanjikan kadar penghantaran data yang jauh lebih pantas dan masa pendam yang jauh lebih rendah berbanding dengan rangkaian internet mudah-alih sebelum ini.

Selain daripada kadar muat-turun yang lebih pantas, ia juga boleh digunakan untuk menguasakan rangkaian dalam pelbagai industri seperti pengilangan, automasi dan automotif di masa hadapan.

Purata kelajuan 5G sebelum ini dilihat sekitar 20Gb/s ataupun 2.5GB/s. Terkini, Samsung dilaporkan telah memperkenalkan teknologi rangkaian 5G baru yang dinamakan E-UTRAN New Radio Dual Connectivity (EN-DC) yang menggabungkan frekuensi dari rangkaian 4G dan juga 5G untuk meningkatkan kelajuan dan juga liputan rangkaian 5G tersebut.

Secara spesifiknya, Samsung menggabungkan frekuensi 400MHz pada rangkaian 4G dan 800MHz pada spektrum 5G mmWave untuk mendapat kelajuan penghantaran data sepantas 5.23Gb/s ataupun 650MB/s.

Samsung menggunakan gabungan kelengkapan teras rangkaian gabungan 4G/5G dan stesen pangkalan 4G dan 5G, bersama-sama dengan peranti Samsung Galaxy S20 sebagai peranti pilihan untuk ujian rangkaian ini.

Ini menunjukkan bahawa rangkaian 5G, walaupun pada masa ini memperlihatkan kadar penghantaran data yang sangat pantas, masih lagi hanya berada pada fasa permulaan.

Selain daripada peningkatan dari segi kadar penghantaran data, gabungan teknologi baru ini juga memperlihatkan penambahbaikan dari segi kualiti dan juga liputan rangkaian, dimana teknologi mmWave cukup terkenal untuk liputan yang paling kecil dan rendah berbanding dengan mod-mod 5G yang lain.

Dengan ujian oleh syarikat-syarikat seperti Samsung ini, kita nampaknya bakal memperlihatkan penambahbaikan dari segi kelajuan dan masa pendam yang boleh digunakan dalam sektor-sektor ekonomi dan juga industri yang memerlukan kadar penhantaran data yang banyak dan pantas.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd