Carian
5 Sebab Mengapa Siri Samsung Galaxy S21 Mampu Memberi Kepuasan Gaming Berterusan Kepada Anda
March 15, 2021 Syafia Hani

Kini, telefon pintar bukanlah sekadar sebagai alat komunikasi sahaja, namun ia juga boleh digunakan jika anda ingin bersantai dan untuk kegunaan kasual. Malah selain keupayaan kamera, fungsi yang menyokong mod gaming juga dilihat sebagai aspek yang penting kepada seseorang sebelum membeli telefon pintar. Antara jenama yang menitik beratkan fungsi ini, semestinya adalah Samsung, dan antara telefon pintar yang menyokong fungsi ini adalah siri Samsung Galaxy S21. Mereka telah menyertakan pelbagai fungsi pada telefon pintar ini untuk membolehkan pengguna merasai pengalaman bermain permua dengan lebih mendalam.

1. Kadar Bingkai Per Saat (FPS) dan Segar Semula Yang Tinggi

Untuk pengetahuan anda, kadar bingkai per saat ini boleh ditakrifkan sebagai kekerapan untuk sesuatu bingkai gambar dapat dipaparkan dalam masa satu saat. Ini menjadikan paparan dengan skrin kadar FPS yang lebih tinggi akan kelihatan lebih lancar jika dibandingkan dengan kadar FPS yang rendah dimana paparannya kelihatan seperti tersekat-sekat. Manakala kadar segar semula skrin pula bermaksud frekuensi paparan yang mampu untuk disegarkan dalam tempoh satu saat. Sebagai hipotesisnya, semakin tinggi kadar segar semula pada paparan, semakin baik kualiti kandungan dan pergerakkan antara bingkai kelihatan lebih lancar. Jelas disini bahawa, kadar FPS dan kadar segar semula bergantung antara satu sama lain untuk membolehkan sesebuah telefon pintar memaparkan paparan yang lebih berkualiti.

Oleh itu, sekiranya anda menggunakan siri Samsung Galaxy S21 untuk bermain permua, anda boleh nampak bahawa paparannya sangat berkualiti kerana skrinnya hadir dengan binaan Dynamic AMOLED 2X WQHD+, dengan kadar segar semula yang tinggi iaitu sehingga 120Hz bersama paparan HDR10+. Dalam dunia gaming, kadar FPS dan kadar segar semula yang tinggi ini sangat penting kerana ia akan menjamin kelancaran anda apabila bermain permua. Ini sekaligus dapat meningkatkan prestasi permainan anda dari segi kelancaran pergerakkan animasi dan tatalan, serta membuatkan masa pendam menjadi rendah. Jika kadar FPS telefon pintar anda rendah, ia akan menjadikan paparan telefon pintar kelihatan seperti tersekat-sekat. Ini seterusnya akan membuatkan paparan anda menjadi lebih lambat daripada pihak lawan, sekaligus membuatkan tindak balas anda kepada pihak lawan menjadi lambat dan mungkin menyebabkan kekalahan. Oleh sebab itulah, skrin siri Samsung Galaxy S21 ini mampu memberikan kepuasan untuk bermain permua.

2. Fungsi Adaptive Performance Memberikan Sokongan Grafik Yang Lebih Berkualiti

Jika anda seorang pemain permua yang tegar, mesti anda menyedari bahawa telefon pintar anda cepat panas sekiranya bermain permua dalam satu tempoh masa yang lama. Lebih teruk apabila grafik juga menjadi tersekat-sekat dan akhirnya boleh membuatkannya hang. Oleh sebab itu, Samsung telah bekerjasama dengan Unity untuk membantu mengatasi masalah ini. Hasil kerjasama mereka ini menjadikan siri Samsung Galaxy S21 menyokong fungsi Adaptive Performance yang dikatakan mampu untuk membantu grafik menjadi lebih berkualiti dan dalam masa yang sama dapat mengekalkan suhu telefon pintar walaupun anda bermain permua menggunakan telefon pintar ini dalam satu tempoh masa yang lama. Ditambah pula dengan janaan cip pemprosesan Exynos 2100 yang ada pada ketiga-tiga model siri Samsung Galaxy S21, pihak Samsung mengatakan bahawa telefon pintar siri ini mampu untuk beroperasi 15% lebih pantas dan kualiti grafik bertambah baik sehingga 33%.

3. Kekal Fokus Tanpa Sebarang Notiifikasi Dengan Game Booster

Sambungan internet yang baik serta kapasiti memori dan storan yang besar juga merupakan ciri yang perlu di titik beratkan sekiranya anda seorang pemain permua. Jika kurang salah satunya, ia akan memberi impak kepada prestasi permainan anda. Hal ini kerana sekiranya telefon pintar anda tidak mempunyai saiz storan dan sambungan internet yang baik, ia akan menjadikan permainan anda mengalami masalah lengah masa. Bagi siri Samsung Galaxy S21, saiz memori dan storan yang ditawarkan cukup besar untuk membolehkan anda mendapatkan pengalaman permainan yang lancar, iaitu bermula daripada 8GB RAM sehingga 16GB RAM, manakala storannya adalah bermula 128GB sehingga 512GB.

Malah melalui bantuan fungsi Game Booster juga, prestasi permainan anda akan menjadi lebih baik kerana fungsi akan mengoptimasikan penggunaan data, memori dan juga suhu telefon pintar ini dengan lebih efisyen dengan cara memantau cara penggunaan peranti anda apabila bermain permua. Fungsi Game Booster pada siri Samsung Galaxy S21 ini juga boleh membantu anda untuk lebih fokus apabila bermain. Jika mod ini diaktifkan, ia akan memberi anda pilihan untuk mematikan fungsi Bixby dan menyembunyikan talam notifikasi. Jadi, sekiranya anda bermain permua dan ingin kekal fokus, anda hanya perlu aktifkan mod ini sahaja dan notifikasi tidak akan timbul ketika permainan sedang berjalan.

4. Sokongan Rangkaian 5G Dapat Meningkatkan Prestasi Permainan

Untuk pengetahuan anda, apabila terbinanya sokongan 5G ini pada siri Samsung Galaxy S21, sambungan internet akan menjadi lebih stabil, laju dan mampu untuk menyelesaikan tugasan berat dalam masa yang singkat. Bagi pemain permua, tentunya sokongan 5G ini dapat memberikan anda kepuasan untuk bermain permua dengan lebih lancar, tanpa sebarang masalah lengah masa.

Malah, Samsung juga telah bekerjasama dengan Microsoft dan juga Xbox untuk menawarkan perkhidmatan penstriman permainan video awanan pada siri Samsung Galaxy S21 mereka. Jadi, dengan adanya sokongan 5G ini pada siri Galaxy S21, prestasi permainan anda akan menjadi lebih baik, tanpa sebarang masalah lengah masa terutamanya apabila bermain permainan secara awanan. Walaupun Malaysia masih lagi belum menerima sokongan 5G, Samsung percaya bahawa telefon pintar ini masih lagi mampu untuk memberikan pengalaman bermain permua yang laju dan dan lancar.

5. Kadar Penggunaan Bateri Yang Rendah Membolehkan Anda Bermain Permua Dengan Lebih Lama

Sebut sahaja mengenai bermain permua menggunakan telefon pintar, perkara pertama yang akan bermain di fikiran anda adalah, adakah bateri telefon pintar ini mampu untuk bertahan dalam tempoh masa yang lama? Sekiranya anda menggunakan siri Samsung Galaxy S21, jawapannya adalah ya, bateri siri Samsung Galaxy S21 mampu untuk bertahan dalam tempoh masa yang lama. Ini kerana siri Samsung Galaxy S21 ini menyertakan kapasiti bateri bermula 4000mAh sehingga 5000mAh. Bagi model Galaxy S21 Ultra, anda boleh membuat pengecasan melalui dua cara. Pertamanya, boleh membuat pengecasan secara berwayar 25W, dan keduanya adalah secara nirwayar 15W. Dengan sokongan ini, ia membolehkan anda untuk bermain permua dalam satu tempoh masa yang lama tanpa sebarang gangguan ketahanan bateri.


Kesimpulan

Secara kesimpulannya, siri Samsung Galaxy S21 ini sangat sesuai kepada anda yang mementingkan spesifikasi dan ciri produktiviti dan dalam masa yang sama gemar bermain permua. Siri telefon pintar ini mempunyai pelbagai fungsi yang dapat membantu anda meningkatkan prestasi permainan anda. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan siri telefon pintar ini, anda boleh layari laman rasmi Samsung untuk maklumat lanjut dan dapatkannya melalui pengedar-pengedar mereka di seluruh Malaysia pada harga bermula RM3,499 sehingga RM5,899. Namun, bermula 31 Mac 2021 ini, anda boleh dapatkan Samsung Galaxy Fit2, SmartTag dan Wireless Charger Trio secara percuma sekiranya anda membeli telefon pintar siri Galaxy S21 ini. Bukan sekadar itu sahaja, anda juga boleh menikmati tawaran potongan harga sehingga 50% untuk aksesori-aksesori Samsung yang terpilih sekiranya anda membeli siri Samsung Galaxy S21 ni bermula hari ini sehingga 30 April 2021 kelak. Jadi, beli siri Samsung Galaxy S21 sekarang sementara stok masih ada.

Penafian: Advertorial daripada Samsung Malaysia

Komen