Raja Koduri Mengacahkan Kemampuan GPU Intel Xe HPG – 20 Kali Lebih Berkuasa Daripada Intel Iris Pro 5200

Diterbitkan pada Mac 15, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Jika anda mengikuti perkembangan komponen komputer, khususnya bahagian cip pemprosesan grafik, anda pasti mengenali nama Raja Koduri. Nama beliau melonjak naik selepas memperkenalkan kad grafik AMD Radeon RX Vega tidak lama selepas CPU AMD Ryzen generasi pertama diperkenalkan.

Beliau kini di Intel, dimana beliau sedang membangunkan teknologi grafik untuk syarikat pembuat cip pemprosesan tersebut pula, yang kini dapat dilihat melalui siri cip grafik Intel Xe. Selepas melancarkan cip grafik khusus untuk cip pemprosesan komputer riba, beliau kini menukar fokus ke pembangunan kad grafik untuk komputer desktop pula.

Raja Koduri mengacahkan pembangunan Intel Xe HPG (High Performance Graphics) melalui sebuah ciapan di Twitter yang memperlihatkan beza sembilan tahun apabila beliau masih lagi bekerja dengan Intel untuk membangunkan cip grafik Intel Iris Pro 5200 untuk CPU Intel Haswel pada tahun 2012.

Pada ciapan tersebut juga, Raja Koduri mengatakan bahawa cip grafik Intel Xe HPG hadir dengan prestasi 20 kali lebih baik berbanding dengan cip Intel Iris 5200 yang diperkenalkan 9 tahun lalu.

Buat masa ini, ia masih tidak diketahui lagi bilakah cip pemprosesan grafik Intel Xe HPG ini akan diperkenalkan, tetapi ia dijangka akan bertarung dengan AMD dan NVIDIA untuk kad grafik kelas mampu-milik.

komen


© Amanz / 2022 Kami