Kemaskini Firefox Terbaru Memperkenalkan Ciri Smart Block – Mempecepatkan Kadar Muatan Laman Web Apabila Menghalang Iklan

Diterbitkan pada Mac 24, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Firefox, bersama-sama dengan sejumlah pelayar web lain telah memperkenalkan ciri menghalang iklan dan skrip parti ketiga untuk memperbaiki mutu melayar web pengguna.

Akan tetapi, menghalang iklan dan skrip ini kadang-kala menyebabkan sesebuah laman web itu untuk dimuatkan dengan perlahan kerana pelayar web tersebut masih akan cuba untuk memuat-turun skrip untuk ditunjukkan.

Dengan pelancaran Firefox 87, pelayar web tersebut turut memperkenalkan ciri Smart Block. Dengan ciri ini, pelayar web itu sendiri akan memasukkan skrip palsu untuk mempercepatkan kadar muatan sesebuah laman web, membolehkan pengguna untuk melayari laman web tersebut dengan lebih pantas.

Smart Block menggunakan senarai skrip yang didapati dari Disconnect, dan akan menggunakan skrip-skrip mereka sendiri untuk mengenalpasti skrip-skrip manakah yang perlu dihalang dan ditukar dengan skrip terbina Mozilla sendiri.

komen


© Amanz / 2023 Kami