Pengalaman Tontonan Seumpama Peranti Mercu Dengan Siri Galaxy A52 Dan Galaxy A72 – Telefon Mampu Milik

Diterbitkan pada Mac 31, 2021. oleh .

Jika anda berada di kedai telefon pintar dan ingin membelinya, skrin antara fungsi terawal yang anda akan lihat apabila memegang telefon pintar. Malah selepas mengkaji spesifikasi dan fungsi-fungsi yang lain, perkara utama yang anda akan buat selepas itu adalah menatal telefon pintar ini untuk mengetahui kelancarannya sebelum membuat keputusan untuk membeli. Sekiranya tatalan sesebuah telefon pintar itu tidak lancar, tentunya ia akan memberi kesan kepada pengalaman penggunaan anda. Oleh sebab itulah sokongan skrin yang ditawarkan adalah antara ciri yang penting pada sesebuah telefon pintar.

https://www.youtube.com/watch?v=6b1UL2R2rMw

Bagi Samsung Galaxy A52 dan Galaxy A72 yang baru sahaja dilancarkan di Malaysia, telefon pintar ini hadir dengan rekaan skrin yang dikatakan mampu untuk memberi kepuasan dari segi pengalaman tatalan dan tontonan. Siri Samsung Galaxy A ini dibina dengan paparan berkadar segar semula 90Hz Super Fluid yang mana ia mampu untuk menghasilkan kadar segar semula sebanyak 90 kali dalam satu saat. Jadi, telefon pintar yang menyokong kadar segar semula yang lebih tinggi akan memberikan kelancaran yang baik disebabkan kurangnya jurang diantara setiap bingkai sesaat. Ia juga akan menjadikan paparannya lebih lancar dan tatalannya pula lebih sensitif yang mana anda tidak perlu membuat tatalan dengan lebih kerap dan tiada masalah paparan tersekat sekat pada skrin. Malah, antaramuka OneUI 3.1 berasaskan Android 11 yang ada pada siri Samsung Galaxy A tahun ini juga turut menyokong untuk menghasilkan pengalaman penggunaan yang lebih lancar.

Dibantu pula oleh skrin yang menggunakan panel hadapan jenis berlubang di tengah bersama Super AMOLED dengan resolusi FHD+, tentunya ia akan memberikan pengalaman tontonan yang tidak mengganggu kerana paparannya yang lebih luas. Skrin Super AMOLED ini juga mampu untuk memaparkan pewarnaan yang lebih terang dan jitu. Malah, paparannya dikatakan mampu untuk menunjukkan skrin yang jelas kerana Samsung telah menyertakan kecerahan skrin sehingga 800nits, dan menjadikan nisbah pewarnaannya 1,000,000:1. Ciri ini menjadikan anda untuk mendapatkan paparan yang lebih cerah dan jitu walaupun berada di persekitaran yang kurang pencahayaan.

Namun, sekiranya anda risau kecerahan skrin Galaxy A52 dan Galaxy A72 ini merosakkan mata anda, Samsung ada jalan penyelesaiannya, dengan menyertakan fungsi Eye Comfort Shield. Melalui fungsi ini, ia akan mengurangkan penggunaan pencahayaan biru pada skrin dan sekiranya anda mengaktifkan fungsi ini pada waktu malam, ia dikatakan mampu untuk mempercepatkan anda tidur. Untuk mengaktifkan fungsi ini, anda hanya perlu ke Quick Settings, kemudian ke Display Settings dan laraskan kecerahan skrin di bahagian Color Temperature.

Jadi sekiranya anda gemar menonton tayangan video melalui telefon pintar atau gemar bermain permua yang ringan, Samsung Galaxy A52 dan Galaxy A72 ini adalah pilihan yang mampu milik untuk anda. Hal ini kerana, telefon pintar ini hadir dengan skrin yang mampu memberikan tatalan yang lancar melalui sokongan kadar segar semula 90Hz, dan paparan dengan pewarnaan yang jitu melalui skrin Super AMOLED. Anda juga tidak perlu risau jika menonton tayangan video atau bermain permua di persekitaran yang gelap kerana fungsi Eye Comfort Shield akan membantu untuk menjaga mata anda dengan mengurangkan pencahayaan biru pada skrin.

Malah menurut Samsung juga, mereka telah mengumumkan bahawa Galaxy A52 dan Galaxy A72 menggunakan skrin dengan panel AMOLED yang menyokong kadar segar semula tinggi 90Hz. Sokongan ini diiktiraf oleh SGS, iaitu sebuah syarikat terkemuka di dunia yang akan membuat pemeriksaan, pengesahan dan pensijilan kepada sesuatu skrin peranti. Samsung menerima pengiktirafan ini kerana data daripada SGS menunjukkan bahawa kadar semula 90Hz pada skrin OLED ini mempunyai kelancaran sehingga kurang daripada 0.9mm dengan kepantasan kurang daripada 14ms. Oleh itu, SGS mengiktirafkan skrin dengan kadar segar semula 90Hz sebagai “Seamless” pada Galaxy A52 dan Galaxy A72 ini.

Jadi, sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Samsung Galaxy A52 dan Galaxy A72 ini, kedua-duannya sudah boleh didapati pada harga RM1,499 untuk Galaxy A52 dan RM1,899 untuk Galaxy A72. Terdapat 4 pilihan warna kesemuanya, iaitu Awesome Violet, Awesome Blue, Awesome White dan Awesome Black. Sekiranya anda membeli salah satu telefon pintar siri Galaxy A ini sekarang, anda berpeluang untuk mendapatkan kerangka telefon pintar Clear Standing Cover secara percuma. Anda juga boleh tukar-beli peranti lama Samsung atau telefon Samsung anda sekarang untuk dapatkan pulangan tunai sehingga RM100 yang mana seterusnya boleh digunakan untuk membeli Galaxy A52 atau Galaxy A72 melalui pengedar-pengedar rasmi Samsung di seluruh Malaysia.

Penafian: Advertorial daripada Samsung Malaysia

komen


© Amanz / 2023 Kami