Cari @ Amanz

Selain daripada telefon pintar, Xiaomi juga terkenal dengan penawaran pelbagai produk peranti boleh-pakai di bawah rangkaian Xiaomi Mi Band. Ia sememangnya cukup terkenal dek sering hadir dengan fungsi menarik pada harga yang agak murah – jika nak dibandingkan dengan para pesaingnya.

Dari segi rekaan, Xiaomi Mi Smart Band 6 ini dilihat tidak jauh bezanya dengan Mi Band 5 yang dilancarkan tahun lalu. Ini termasuklah penggunaan tali yang daripada bahan getah dan sejenis paparan melengkung. Tetapi, untuk kali ini ia mempunyai paparan skrin yang lebih baik – di mana, ianya meliputi lebih banyak ruang sehingga ke seluruh panel hadapan. Ia juga didatangkan dengan 6 pilihan variasi warna menarik.

Untuk spesifikasi khusus, Mi Smart Band 6 dilengkapi skrin bersaiz 1.56-inci AMOLED dengan paparan panel bewarna bersama sokongan sesentuh. Dari segi fungsi, ia dilengkapi sejumlah sensor terbina yang memfokuskan kepada pemantauan kesihatan dan aktiviti tambahan para pengguna.

Misalnya – pengesanan kadar denyutan jantung, pemantauan corak tidur, penjejak langkah, fungsi pengesanan oksigen darah (spO2), kalis air 50 meter dan banyak lagi. Tidak ketinggalan, ia juga dilengkapi sehingga 130 muka jam berbeza dan ia boleh dikostumasi mengikut kesesuaian pengguna.

Spesifikasi lain termasuklah – ketahanan bateri sehinggan 14 hari, Bluetooth 5.0, sokongan sehingga 30 mod aktiviti berbeza dan sebagainya. Untuk harga, Xiaomi Mi Smart Band 6 dijual di China pada harga RMB229 (~RM144) untuk seutas. Dalam pada itu, gelang pintar ini turut hadir dengan versi NFC yang ditawarkan pada harga RMB279 (~RM176).

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd