Cari @ Amanz

Bagaimana Semak Nombor Telefon Dan Emel Anda Terkesan Dengan “Kebocoran” Data Facebook Atau Tidak?

Oleh Aman

Link Copied!

Baru-baru ini, kita telah sedia maklum yang terdapat jutaan data peribadi pengguna Facebook yang tersebar secara percuma di beberapa laman, sekaligus membuatkan ia mungkin digunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

Facebook sendiri telah mengeluarkan kenyataan berkenaan dengan perkara ini, mengatakan ia berlaku pada beberapa tahun lepas. Pengodam bukannya mendapatkan data melalui kaedah mengodam, sebaliknya memanipulasi sistem dengan melakukan scrapping data pengguna. Apa pun, pihak Facebook mengatakan telah mengatasi kerentanan atau pepijat berkenaan sejak 2019 lepas lagi.

Apa pun, dengan kebocoran data berkenaan pada hari ini, semestinya ramai tertanya sama ada data anda terlibat atau tidak. Untuk menjawab persoalan anda, laman popular Have I Been Pwned mungkin membantu.

Terbaru, data Facebook yang terbocor berkenaan telah pun dimuatkan pada pangkalan data laman berkenaan, sekaligus membolehkan pengguna melakukan semakan kasar sama ada data anda terkesan atau tidak.

Untuknya, anda hanya perlu memasukkan emel anda untuk mengetahui sama ada emel anda bocor atau terlibat dalam sebarang insiden kebocoran data atau tidak.

Selain emel, kini disebabkan insiden Facebook, pengguna turut boleh melakukan semakan nombor telefon dengan menyertakan kod +6 pada kotak carian lamman Have I Been Pwned, dan mengetahui sama ada data anda terlibat atau tidak.

Untuk makluman, Have I Been Pwned masih belum mengimplementasi kaedah k-anonymity untuk carian nommbor telefon ini.


Komen ()