Cari @ Amanz

Sony Dan Google Sedang Berbincang Untuk Sokongan “360 Reality Audio” Secara Natif Dalam Android

Link Copied!

360 Reality Audio adalah codec audio 3D berasaskab MPEG-H 3D khusus daripada Sony. Ia hadir terbina dalam peranti-peranti Android Sony, aksesori audio seperti set fon kepala XM3/XM4, TWS, atau juga pembesar suara Sony SRS-RA5000. Melalui codec ini, pengalaman pendengaran muzik adalah lebih imersif dan menyeluruh seakan seseorang berada dalam sejenis sfera.

Amazon Music HD, Nugs.net, dan Tidal pula adalah platform penstriman yang disenaraikan oleh Sony untuk sokongan ini. Kelak, sistem ini mungkin akan terbuka untuk semua orang kerana Sony dan Google dilihat sedang bekerjasama untuk mengintegrasikan 360 Reality Audio di dalam kod binaan Android.

Ini bermakna sistem operasi Android versi baru (mungkin 12, mungkin 13) kelak akan mempunyai sokongan ini terus terbina. Walau bagaimanapun, sesebuah peranti itu mestilah mempunyai spesifikasi yang mencapai piawaian Sony dan aplikasi muzik atau kandungan itu sendiri perlu menyokong codec ini.

Wakil Sony dilihat sedang berbincang di laman AOSP untuk menyertakan sokongan ini terus ke dalam komponen MPEG4Extractor. Melaluinya sokongan audio spatial seakan AirPods Max atau AirPods Pro boleh dinikmati dengan lebih mudah.


Komen ()