Cari @ Amanz

Sarawak sedia mengumumkan perancangan membangunkan syarikat telekomunikasi tersendiri sebelum ini. Lanjutan daripadanya, kini Sarawak telah hadir dengan Sarawak Rural Broadband Network (MySRBN) dalam usaha mendigitalkan ekonomi Sarawak, dan menghubungkan masyarakat pedalaman di Sarawak.

Sarawak menggunakan teknologi Fixed Wireless Broadband untuk MySRBN, dan mengatasi masalah internet dikawasan pedalaman. Sebelum ini, pelbagai syarikat telekomunikasi jarang melakukan pelaburan kerana kurang angka pelanggan dan sebagainya. Untuk mengatasinya, kini Sarawak sendiri hadir dengan MySRBN.

Dibawah projek MySRBN ini, Sarawak menyasarkan liputan di lebih 45,000 rumah sekitar 150 kawasan pedalaman. MySRBN akan menawarkan akses tanpa had pada kelajuan 30Mbps.

MySRBN WiFi akan ditawarkan di sejumlah lokasi terbuka untuk tempoh 6 bulan permulaan. Disamping itu, semua perumahan yang diliputi oleh MySRBN juga akan disubsidi kerajaan negeri Sarawak.

Sebaik sahaja melakukan pendaftaran melalui laman MySRBN, pengguna yang disahkan akan menerima modem percuma, dan juga latihan akses asas. MySRBN sekadar melabelkan mereka menawarkan akses pada nilai yang berpatutan dan mampu-milik.

Buat masa ini, MySRBN hanya dilancarkan di Long Terawan dan dijangka akan diperluaskan ke kawasan lain secara berperingkat sepanjang tahun 2021 ini.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd