Cari @ Amanz

Zakat merupakan salah satu rukun yang perlu dilaksanakan di dalam Islam, dan seiring dengan dunia teknologi terkini, proses pembayaran zakat menjadi lebih senang untuk dilaksanakan. Tidak lagi perlu beratur atau mengambil masa yang lama untuk membayar zakat kerana zaman sekarang pelbagai jenis pembayaran boleh dilakukan melalui atas talian. Malah pada waktu sekarang yang dimana kita semua perlu menjaga jarak dan elakkan untuk berjumpa ramai orang, tentunya alternatif membayar zakat melalui atas talian ini adalah langkah terbaik. Bagi mereka yang ingin membayar zakat pada negeri Kedah, ini adalah panduan ringkas untuk anda tahu tentang cara-cara bagi membayar zakat dengan lebih mudah dan cepat.

1. Zakat On Touch (ZOT)

Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) adalah antara salah satu Lembaga Zakat di Malaysia yang hadir dengan aplikasi pembayaran zakat mereka yang tersendiri. Melalui aplikasi ini, orang ramai boleh mendapatkan akses tentang data peruntukkan zakat yang diberikan kepada masjid-masjid dan jenis bantuan yang telah disalurkan secara masa nyata. Terdapat juga beberapa aplikasi tambahan seperti Jom Cari Asnaf, iaitu sistem laporan untuk golongan yang memerlukan zakat, aplikasi “Food Bank” yang membantu untuk menguruskan inventori makanan di masjid seluruh Kedah dan Jom Zakat, iaitu sistem menunaikan kewajipan zakat melalui telefon pintar.

2. Sistem Jom Zakat

Sistem Jom Zakat adalah satu platform yang disediakan oleh Pusat Zakat untuk memudahkan proses pembayaran zakat secara atas talian. Ia juga menawarkan kemudahan untuk menyemak taksiran zakat, Skim Barakah, Penyata Tahunan Zakat dan pengurusan majikan.

3. Ejen Perbankan (Atas Talian)

Tahukah anda bahawa anda juga boleh membayar zakat dengan sistem perbankan pilihan anda? Selain membuat pembayaran zakat dari pelbagai bank, beberapa platform seperti MYEG, Boost dan GoPayz juga turut menawarkan servis pembayaran zakat. Dengan pilihan ini, ia memudahkan lagi proses pembaayaran zakat dan memberikan pelbagai alternatif untuk membuat pembayaran zakat berdekatan dengan lokasi anda.

4. Ejen Rasmi LZNK

Jika anda sedar, kita sering dapat lihat ejen-ejen zakat ini terutamanya pada bulan Ramadhan berdekatan dengan pusat-pusat membeli belah. Namun, sekiranya anda was-was dengan salah seorang ejen ini yang menguruskan zakat ini, anda boleh menyemak pengesahan lantikkan mereka melalui laman rasmi LNZK. Namun pengesahan ini hanya boleh dibuat untuk setiap amil yang bertanggungjawab untuk menguruskan zakat di Kedah sahaja.

5. Borang Potongan Gaji PW02 (Manual)

Ini adalah cara yang manual tetapi “selamat” dan anda tidak perlu risaukan lagi untuk menyelesaikan tanggungjawab anda dengan membayar zakat melalui potongan gaji setiap bulan. Apa yang perlu anda lakukan adalah, muat turun borang untuk potongan gaji ini melalui laman rasmi Lembaga Zakat dan hantarkannya kepada pihak yang bertanggungjawab di Pusat Zakat.

Secara kesimpulannya, terdapat pelbagai kaedah yang mudah untuk membayar zakat, samaada secara atas talian mahupun di luar talian untuk menunaikan tanggungjawab Fardhu Ain ini. Jika anda ingin memberi sumbangan tambahan, LZNK juga telah membangunkan sistem yang dinamakan sebagai Asnaf Care untuk membuat agihan kepada asnaf dimana buat masa ini, hanya 2% daripada dana yang terkumpul telah disumbangkan. Jadi, bagi anda yang ingin membuat sumbangan, ia amatlah dialu-alukan untuk membantu golonngan asnaf di Malaysia.

Penafian: Advertorial daripada Lembaga Zakat Negeri Kedah

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd