ASUS STRIX XG43UQ Ialah Paparan Skrin Gaming Gergasi 4K 120Hz Untuk Konsol Permainan Generasi Terbaru – Akan Memasuki Pasaran Malaysia

Diterbitkan pada Apr 22, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Siri konsol permainan generasi terbaru, termasuklah siri Sony PlayStation 5 dan Xbox Series X dan Series S sudahpun mula dijual di pasaran tempatan sejak penghujung tahun lepas. Ia hadir dengan sejumlah penaiktarafan dari segi spesifikasi dan juga ciri-ciri yang rata-ratanya diminta oleh peminat-peminat permainan konsol yang menjadikannya hampir setaraf dengan komputer gaming.

Terkini, ASUS telah memperkenalkan sebuah monitor gaming baru dibawah jenama STRIX, iaitu ASUS STRIX XG43UQ, iaitu sebuah paparan skrin gaming bukan sahaja untuk komputer gaming, tetapi juga konsol-konsol gaming yang terbaru.

Paparan skrin ini menggunakan panel VA LED bersaiz 43 inci beresolusi 4K (3840×2160) dengan kadar segar semula 144Hz yang juga hadir dengan teknologi paparan AMD FreeSync Premium Pro dan juga nilai kecerahan setinggi 1000 nit.

Seperti yang sedia maklum, konsol-konsol Sony PlayStation 5 dan Xbox Series X dan Series S semuanya hadir dengan sokongan bermain permainan video pada resolusi 4K 120Hz, dan ia memerlukan paparan dengan sokongan HDMI 2.1 untuk menggerakkan permainan-permainan video pada resolusi dan kadar segar semula tersebut.

Dari segi pilihan palam I/O keseluruhan, paparan skrin ini hadir dengan dua palam HDMI 2.1, dua palam HDMI 2.0, satu palam DisplayPort 1.4, dua palam USB 3.0 Type-A dan satu palam audio 3.5mm.

Salah satu keunikan paparan STRIX ini, selain daripada saiz dan paparan yang besar ialah ia juga hadir dengan palam HDMI 2.1 yang boleh memaksimakan kemampuan konsol-konsol ini, disamping komputer gaming yang berkuasa juga.

Pensijilan teknologi DisplayHDR1000 juga memastikan bahawa sebarang kandungan yang ditonton pada paparan skrin ini dijamin hadir dengan warna yang menyerlah tidak kira dari segi video ataupun permainan video. Dalam pada itu, untuk mereka yang bekerja sebagai pereka digital atau penyunting video profesional, paparan ini juga hadir dengan sokongan gamut warna DCI-P3 90 peratus untuk pengolahan warna yang boleh dikatakan agak jitu.

Dari segi teknologi tambahan, paparan ini hadir dengan ciri seperti Extreme Low Motion Blur, Dynamic Shadow Boost dan Picture in Picture yang membolehkan pengguna untuk melihat tetingkap perisian lain apabila bermain permainan atau menonton kandungan kegemaran mereka dalam mod skrin penuh.

ASUS mengumumkan bahawa paparan ASUS STRIX XG43UQ ini akan tiba di pasaran-pasaran terpilih bermula bulan Mei kelak. Apabila kami bertanya kepada ASUS Malaysia jika paparan ini akan memasuki pasaran tempatan, mereka berkata bahawa ia akan ditawarkan, tetapi tarikh jualan dan tanda harga untuk paparan ini masih tidak diketahui lagi.

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai paparan skrin terbaru daripada ASUS ini, anda boleh melayari laman web produk di sini.

komen


© Amanz / 2022 Kami