Kesilapan Perisian Menyebabkan 700 Pekerja Pos Di UK Disabitkan Kesalahan Menggelapkan Wang Sepanjang 20 Tahun

Diterbitkan pada Apr 26, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pekerjaan sebagai Postmaster, ataupun ketua pegawai pos di United Kingdom boleh dikatakan diantara pekerjaan yang paling disumpah di negara tersebut, kerana terdapat lebih daripada 30 postmaster ini disabitkan kesalahan menggelapkan wang pejabat pos kendalian mereka sepanjang 20 tahun.

Individu-individu ini disabitkan kesalahan berdasarkan maklumat yang diterima daripada sebuah perisian yang dinamakan Horizon yang digunakan untuk mengira pendapatan dan keuntungan perkhidmatan pos di negara tersebut.

Sepanjang dua dekad perisian ini, yang dibangunkan oleh Fujitsu beroperasi, dianggarkan sekitar lebih daripada 700 postmaster yang bertugas telah didapati bersalah menggelapkan jumlah wang yang sungguh banyak sekali, sehingga 100 ribu pound (~RM700,000). Walaupun pekerja-pekerja ini berkata mereka tidak mencuri wang tersebut, pihak pos yang mendesak mengatakan bahawa perisian yang digunakan mendapati bahawa mereka bersalah.

Oleh kerana ini, sejumlah besar daripada mereka telah dipenjara, dan ada diantara mereka yang mengambil nyawa mereka sendiri kerana tidak tahan kecaman daripada keluarga dan rakan-rakan.

Pada bulan Disember 2020, mahkamah UK telah menarik-balik keputusan bersalah untuk enam orang postmaster yang telah disalah-hukum, dan nampaknya telah menarik-balik keputusan sama untuk 39 lagi postmaster dalam masa yang terdekat ini.

Menurut laporan BBC, perkhidmatan pos UK nampaknya bakal disaman oleh bekas pekerja mereka yang disabitkan kesalahan secara salah, dan lebih anehnya, mereka masih tidak melakukan sebarang pengumuman untuk menggantikan sistem Horizon ini dengan perisian yang lebih berkesan.

Walaupun begitu, mereka juga mengatakan bahawa mana-mana individu yang merasakan mereka telah disabitkan kesalahan secara salah untuk datang kehadapan untuk memperbetulkan sabitan kesalahan tersebut jika mereka merasakan mereka tidak bersalah.

komen


© Amanz / 2022 Kami