Disney Dikatakan Akan Menutup 18 Saluran Televisyen Mereka Di Asia Tenggara Pada 1 Oktober Kelak

Diterbitkan pada Apr 27, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Disney telah menyalurkan sejumlah besar kandungan riadah dan bermanfaat untuk berjuta-juta rakyat di rantau Asia Tenggara untuk sekitar dua dekad. Kini, Disney dilihat akan melakukan satu kejutan untuk seluruh rantau ini.

Sejumlah laporan telah melaporkan bahawa Disney akan menutup 18 saluran televisyen mereka di rantau Asia Tenggara, termasuk pasaran Hong Kong pada 1 Oktober 2020 kelak. Laporan daripada GeekCulture turut mengatakan bahawa sejumlah daripada para pekerja Disney di Singapura, termasuklah mereka yang memegang jawatan serantau akan dilepaskan tidak lama lagi.

Diantara saluran-saluran yang akan ditutup Disney termasuklah Fox, Fox Crime, Fox Life, FX, Fox Action Movies, Fox Family Movies, Fox Movies, Star Movies China, Fox Sports, Fox Sports 2, Fox Sports 3, Star Sports 1, Star Sports 2, Disney Channel, Disney Junior, Nat Geo People dan SCM Legend.

Untuk pasaran tempatan, kita dapat lihat bahawa lesen untuk Disney Channel tidak diperbaharui untuk Astro sejak awal tahun ini, dan kini nampaknya saluran-saluran seperti Fox Movies, Fox Action Movies, Fox Family Movies dan Fox Sports HD juga akan ditamatkan.

Keputusan Disney ini boleh dilihat sebagai langkah awal untuk memperkenalkan perkhidmatan penstriman Disney+ mereka kepada negara-negara Asia Tenggara selain daripada Singapura dan Indonesia yang telahpun boleh mengaksesnya.

Kami akan mengajukan sejumlah soalan kepada pihak Astro untuk melihat jika platform televisyen satelit mereka terkesan akibat keputusan daripada Disney ini.

Kemaskini: Pihak Astro telah memberi maklum-balas mereka kepada kami, dan mengatakan bahawa setakat ini, mereka masih lagi menunggu butiran lanjut mengenai perkara ini daripada pihak Disney sendiri. Pihak Astro juga akan mengeluarkan kenyataan rasmi mengenai perkara ini jika ia benar bahawa Disney mahu menutup saluran-saluran televisyen ini untuk negara dan juga rantau ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami