Cari @ Amanz

Sejak beberapa bulan lalu, aplikasi Netflix di televisyen mula hadir dengan ciri Play Something. Ia adalah seakan fungsi memainkan sesuatu secara rawak berdasarkan minat pengguna, tetapi lebih pintar dan unik. Ciri ini mula muncul pada kami sejak Disember tahun lalu, tetapi beberapa penulis kami ada sahaja yang masih tidak menerima ciri ini.

Terkini, selepas sekian lama Netflix akhirnya mengumumkan ciri ini secara rasmi. Netflix turut hadir degan video yang cukup aneh – di mana alat kawalan jauh boleh bercakap dan mencadangkan untuk menggunakan ciri ini.

Ciri ini boleh memainkan tiga jenis kandungan untuk para pengguna. Pertama adalah mencadangkan filem atau siri TV dengan genre atau tema lebih kurang sama yang lain berbanding yang baru sahaja ditonton oleh pengguna. Kedua, ia boleh memainkan semula sesuatu episod dari siri TV atau filem yang sudah lama tidak ditonton pengguna – di mana pengguna mungkin ingin mengimbau semula salah satu kandungan. Akhir sekali, ia turut boleh sambung mainkan semula apa jua rancangan – tidak kiralah dokumentari, filem atau siri TV yang pengguna tidak habis tonton dan sambung terus di saat yang ditinggalkan oleh pengguna.

Buat masa ini ciri ini terhad pada Netflix di platform televisyen sahaja. Netflix ada merancang untuk kembangkan lagi ciri ini ke platform lain seperti iOS atau Android. Saya yang gemarkan sitkom F.R.I.E.N.D.S, How I Met Your Mother apabila menggunakan ciri ini, Netflix mainkan episod kegemaran saya yang saya sudah ulang beberapa kali – tetapi lupa episod manakah ia. Pada hemat saya, ia amat membantu dan cukup menarik.

Bagi yang berminat untuk menggunakan ciri ini, ia boleh diakses di bawah profil pengguna, barisan di laman utama ataupun di menu. Anda pula bagaimana? Adakah ciri ini menarik dan membantu?

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd