CloudFlare Menyediakan Habuan $100 Ribu Untuk Mencari Bukti Penggunaan Teknologi Sebelum Dipaten Syarikat Trol Paten

Diterbitkan pada Mei 3, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

CloudFlare baru-baru ini melaporkan bahawa mereka telah disaman oleh sebuah syarikat trol paten yang dinamakan Sable Networks kerana menggunakan teknologi yang dikatakan telah dipaten mereka sekitar 20 tahun yang lalu.

Ini bukanlah kali pertama CloudFlare disaman oleh syarikat sebegini. Pada tahun 2017, mereka telah disaman oleh sebuah lagi syarikat trol paten, iaitu BlackBird Technologies. Oleh kerana kes ini, mereka telah memulakan inisiatif Project Jengo dimana habuan wang diberikan kepada mereka yang boleh menemui bukti bahawa teknologi yang kononnya dipaten oleh syarikat-syarikat ini, dan secara langsung digunakan untuk membatalkan saman syarikat-syarikat tersebut.

Dengan kes saman terbaru ini, Project Jengo hidup kembali, dan CloudFlare telah menawarkan habuan sebanyak $100,000 (~RM410,000) untuk mereka yang menemui bukti bahawa teknologi yang “dipaten” oleh Sable Networks pernah digunakan sebelum ia dipaten.

Menurut CloudFlare, kes trol paten ini berlaku khususnya kerana mereka membeli paten-paten lama yang sudah tamat tempohnya dengan murah, dan menggunakan paten-paten ini untuk menyaman syarikat-syarikat teknologi yang baru membangun.

Kebiasaannya, syarikat-syarikat ini tidak mahu membazir masa dengan kes saman, jadi secara lazimnya mereka membayar sebarang ganti-rugi di luar mahkamah. Tetapi dengan Project Jengo, duit habuan diberikan kepada mereka yang mempunyai masa dan kudrat untuk memastikan syarikat-syarikat trol paten ini tidak mendapat wang dengan begitu mudah.

CloudFlare nampaknya tidak akan tunduk begitu sahaja kepada syarikat-syarikat ini, dan ia cukup menarik untuk melihat bagaimana mereka menangani kes saman terbaru ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami