Fasa Ketiga Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Mungkin Mengalami Kelewatan Kerana Masalah Bekalan Vaksin – Khairy Jamaluddin

Diterbitkan pada Mei 5, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) dibangunkan untuk memastikan bahawa sekurang-kurangnya 80 peratus daripada rakyat Malaysia divaksinasi daripada wabak COVID-19 menjelang hujung tahun ini.

Program tersebut dibahagikan dalam fasa-fasa berlainan untuk memastikan bahawa pihak-pihak yang memerlukannya terlebih dahulu, seperti pekerja barisan hadapan dan warga emas, melalui fasa pertama dan kedua, yang telahpun bermula sejak awal tahun ini.

Fasa ketiga PICK, yang sepatutnya mula mengimunisasi warga Malaysia berumur 18 tahun keatas bermula bulan ini, nampaknya akan tertunda untuk beberapa minggu kerana bekalan vaksin yang tidak mencukupi.

Menurut beberapa laporan, Khairy Jamaluddin, Menteri Penyelaras PICK, isu terbesar yang dihadapi mengenai perkara ini ialah bekalan vaksin yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat farmaseutikal ini akan diagihkan kepada negara-negara yang kaya terlebih dahulu, seperti Amerika Syarikat, Kanada dan United Kingdom.

Pihak JKJAV yang pada hari Ahad lepas, telah berjaya mengagihkan sekitar 260,000 vaksin Oxford-AstraZeneca telahpun memulakan program vaksinasi bermula hari ini selama sebulan, tetapi bagi mereka yang masih menunggu giliran untuk divaksinasi melalui PICK mungkin perlu menunggu sedikit lebih lama.

Khairy memberi sedikit berita baik dengan mengatakan bahawa beliau menjangkakan bahawa bekalan vaksin akan tiba dengan jumlah yang lebih banyak sekitar bulan Jun kelak. Ini termasuklah bekalan 1.1 juta vaksin AstraZeneca yang akan tiba pada bulan Mei, Jun dan akan datang kelak.

Ini selari dengan pelan JKJAV untuk mengembangkan pilihan suntikan vaksin AstraZeneca ke seluruh negara dalam masa beberapa bulan akan datang.

komen


© Amanz / 2022 Kami