Carian
Kit Ujian COVID-19 Menggunakan Air Liur Akan Diperkenalkan Tidak Lama Lagi – Ketua Pengarah Kesihatan
May 10, 2021 Nazrin

Dengan kadar kes COVID-19 yang dilihat semakin meningkat setiap hari, hospital-hospital dan klinik-klinik rata-rata menampakkan kesukaran untuk menguji rakyat samada mereka positif dijangkit wabak tersebut ataupun tidak.

Baru-baru ini, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah, Ketua Pengarah Kesihatan negara telah mengeluarkan kenyataan bahawa pihak kerajaan, bersama-sama dengan Medical Devices Association (MDA) dan Institute for Medical Research (IMR) akan meluluskan penggunaan kit ujian COVID-19 terbaru yang menggunakan air liur.

Kit ujian ini dicipta berdasarkan teknik mengambil sampel air liur daripada bahagian dalam tekak pengguna yang tidak begitu invasif berbanding dengan pengambilan sampel melalui lubang hidung. Menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba, kejituan ujian air liur ini dilaporkan berada pada tahap kekhususan 100 peratus, dan dapat mengesahkan dengan tepat jika seseorang dijangkiti virus ini.

Lebih penting lagi, kit ujian air liur ini boleh digunakan orang ramai di rumah tanpa perlu ke pusat ujian COVID-19 yang kini rata-rata penuh dengan orang. Walaupun begitu, mereka yang didapati positif disarankan untuk menghubungi pihak Kementerian Kesihatan untuk langkah selanjutnya, dimana mereka akan diuji sekali lagi dan dikuarantin sehingga sembuh.

Menurut Tan Sri Dr. Noor Hisham lagi, pihak MDA sedang mengenalpasti dan mengesahkan dua syarikat farmaseutikal yang akan membekalkan peralatan-peralatan ujian ini, yang juga sedang diuji sebelum ia mula diperkenalkan dan dijual kepada orang ramai.

Komen