Rakyat Dalam Senarai Menunggu Suntikan AstraZeneca Akan Diberi Notifikasi Melalui MySejahtera – Jumpa Terus Untuk Vaksinasi Tidak Dibenarkan

Diterbitkan pada Mei 10, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kini sudah seminggu pihak kerajaan mulakan pelan suntikan Oxford-AstraZeneca selepas ia dikeluarkan daripada trek utama Pelan Imunisasi COVID-19 Kebangsaan. Sebanyak 260,000 vaksin tersebut sudahpun ditempah oleh rakyat dan selama sebulan, program imunisasi tersebut akan dijalankan sebelum tempahan tambahan vaksin tersebut sampai di perairan Malaysia.

Bagi mereka yang tidak berkesempatan untuk menempah vaksin tersebut, pihak JKJAV juga telah membolehkan orang ramai untuk ditempatkan dalam senarai menunggu untuk suntikan vaksinasi tersebut. Tetapi terdapat juga rakya dalam beberapa hari pertama program suntikan baru ini mencuba nasib untuk ke Pusat Pengagihan Vaksin (PPV) untuk mendapatkan suntikan secara terus tanpa perlu sebarang temujanji.

Hari ini, menteri penyelaras vaksinasi COVID-19, Khairy Jamaluddin telah mengeluarkan kenyataan yang mengatakan mereka yang berada dalam senarai menunggu akan diberikan tarikh temujanji melalui MySejahtera sekiranya ia didapati bahawa terdapat ruang vaksinasi.

Beliau juga mengatakan bahawa pihak PPV juga akan menelefon mereka yang menerima slot vaksinasi baru ini untuk mengesahkan kehadiran mereka, dan hanya perlu ke pusat PPV tersebut selepas menerima panggilan tersebut.

Langkah terbaru ini dikatakan adalah untuk menghindari orang ramai daripada menyesakkan lokasi-lokasi ini untuk mencuba nasib untuk mendapatkan suntikan vaksinasi.

Dalam pada itu, Khairy juga mengumumkan bahawa beberapa ribu rakyat yang telah membuat janji temu vaksinasi pada 15 dan 16 Mei ini akan diubah tarikh vaksinasi mereka bermula 17 Mei kelak, dan perubahan tarikh ini akan diberitahu melalui aplikasi MySejahtera.

komen


© Amanz / 2022 Kami