Kajian Oxford Tidak Menemui Kaitan Penggunaan Teknologi Dengan Masalah Kesihatan Mental Remaja

Diterbitkan pada Mei 11, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sebelum ini terdapat kajian yang mengatakan kesihatan mental remaja terjejas dengan peningkatan penggunaan teknologi. Ramai yang bersetuju kerana media sosial dikatakan pemangkin kepada peningkatan kemurungan. Tetapi kajian terkini dari Universiti Oxford menyangkal dakwaan ini sama sekali.

Menggunakan data sejak 30 tahun yang lalu, penyelidik dari Oxford Internet Institute melihat kajian terdahulu yang mencari perkaitan kesihatan mental golongan remaja dengan kekerapan menggunakan teknologi seperti televisyen, telefon dan platform media sosial. Kajian pada remaja dekad 1990-2000 yang menonton TV dibandingkan dengan kajian ke atas remaja modem yang menggunakan media sosial.

Sekolah

Tiada bukti peningkatan masalah kesihatan mental dengan penggunaan teknologi. Sungguhpun begitu peningkatan masalah emosi dikesan tetapi pada waktu yang sama peningkatan kemurungan dengan mengurangkan penggunaan teknologi.

Sejak dari dahulu lagi teknologi baharu dipandang serong oleh generasi terdahulu. Kami sendiri pernah mendengar penggunaan Internet dan permainan video didakwa meningkatkan masalah mental seperti keganasan. Tetapi pelbagai kajian membuktikan permainan video misalnya tidak menghasilkan generasi yang ganas seperti didakwa insan seperti Jack Thompson dan Abdul Latiff bin Abdul Rahman.

komen


© Amanz / 2022 Kami