Cari @ Amanz

Pada penghujung bulan lepas, pihak Jawatankuasa Jaminan Akses Vaksinasi COVID-19 (JKJAV) telah membuka pendaftaran untuk sesi suntikan vaksinasi Oxford-AstraZeneca yang dilihat mengagihkan sekitar 260,000 vaksin kepada penduduk Malaysia sejak awal bulan ini.

Terkini, Menteri Penyelaras Vaksin COVID-19, Khairy Jamaluddin mengumumkan bahawa pendaftaran vaksinasi tersebut akan dibuka sekali lagi pada 23 Mei ini. Akan tetapi, beliau juga mengatakan bahawa sesi pendaftaran terbaru ini hanyalah untuk mereka yang berumur 60 tahun dan keatas sahaja.

Beliau turut mengatakan bahawa kumpulan vaksin terbaru Oxford-AstraZeneca akan diagihkan terlebih dahulu kepada mereka yang berumur di Selangor, Kuala Lumpur, Pulau PInang, Sarawak dan Johor, dimana jumlah kes adalah pada tahap yang tertinggi setakat ini.

Pendaftaran boleh dilakukan melalui laman web JKJAV yang sama, dan juga klinik-klinik komuniti yang akan dikenalpasti. Oleh kerana ia dilihat bahawa ramai daripada orang-orang tua ini tidak mampu untuk bergerak sendiri ke lokasi Pusat Pengagihan Vaksin, ia akan dihantar ke rumah-rumah orang tua.

Khairy juga mengesahkan bahawa mereka yang berada didalam senarai menunggu pada pusingan pertama pendaftaran akan diberikan sesi suntikan kelak.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd