Cari @ Amanz

Huawei kebelakangan ini dilihat berkecimpung dalam arena perkomputeran dengan penawaran siri komputer riba dan juga komputer desktop melalui siri Huawei MateBook dan MateStation S mereka, selain daripada siri peranti pintar mereka.

Terkini, mereka dilihat memasuki arena perkomputeran gaming dan produktiviti profesional juga, dan telah memperkenalkan dua buah paparan skrin yang dinamakan Huawei MateView dan Huawei MateView GT.

Bermula dengan Huawei MateView, ia adalah sebuah paparan IPS bersaiz 28.2 inci yang mempunyai resolusi UHD 3840×2560 dengan aspek nisbah 3:2. Dari segi sokongan teknologi, ia boleh menampakkan 98 peratus gamut warna DCI-P3 dan 100 peratus gamut warna sRGB.

Rekaan paparan MateView ini dilihat hadir dengan rupa minimalis berwarna putih di bahagian belakang, dan mempunyai rekaan hampir nirbingkai di bahagian paparan, dimana bahagian paparan aktif adalah 94 peratus daripada keseluruhan paparan ini.

Dari segi I/O, Huawei MateView dilengkapi dengan port USB Type-A, HDMI 2.0, MiniDisplayPort dan palam audio 3.5mm yang boleh digunakan untuk menyambungkan pembesar suara ataupun fon kepala. Menariknya, paparan ini dikuasakan menggunakan kabel USB Type-C yang disambungkan kepada bongkah pengecasan kuasa.

Huawei MateView GT pula ialah konsep paparan skrin gaming daripada Huawei yang mempunyai sejumlah ciri-ciri dan rekaan yang agak unik. Hadir pada saiz 34 inci, ia mempunyai rekaan melengkung 1500R dan mempunyai resolusi 3440×1440 dengan kadar segar semula 165Hz dengan nisbah aspek ultra-lebar 21:9.

Dari segi kejituan warna, MateView GT boleh menunjukkan 90 peratus daripada gamut warna DCI-P3 dan 100 peratus daripada gamut warna sRGB. Tambahan kepada itu, ia juga disahkan TÜV dengan Rheinland Eye Care yang membolehkan pengguna bermain permainan komputer kegemaran mereka untuk jangka masa yang lama tanpa isu mata.

Menurut beberapa laporan, kedua-dua paparan skrin ini akan diperkenalkan di pasaran China terlebih dahulu pada 1 Jun kelak, dan akan dijual pada harga 4,699 Yuan untuk model Huawei MateView dan 3,599 Yuan untuk Huawei MateView GT.

Sama ada paparan-paparan ini akan memasuki pasaran tempatan ataupun tidak masih tidak diketahui lagi.

© 2023 Amanz Media Sdn Bhd