Google Digesa Menyokong Palestin Dan Mempertahankan Kebebasan Bersuara Anti-Zionis Oleh Kakitangan

Diterbitkan pada Mei 21, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pagi tadi gencatan senjata dipersetujui oleh Israel dan Hamas bagi menghentikan pertelingkahan dari kedua-dua pihak sejak dua minggu lalu yang telah mengakibatkan kematian lebih 200 individu. Sungguhpun bumi Gaza kembali tenang, perjuangan untuk membebaskan Palestin dari cengkaman rejim Zionis masih diteruskan. Antara yang ingin membawakan perubahan ini ialah sekumpulan kakitangan Google.

Sekumpulan 250 kakitangan Google yang terdiri daripada yang berbangsa Yahudi dan sekutu mereka menghantar surat terbuka kepada Sundar Pichai serta eksekutif Google minggu ini. Dalam surat tersebut mereka menggesa Google mengeluarkan kenyataan rasmi mengecam keganasan tentera penjajah Israel di Palestin. Google turut digesa menderma kepada badan kemanusiaan yang memberikan bantuan di Palestin setara dengan yang telah diberikan kepada badan kemanusiaan Israel.

Google

Pihak Google juga perlu memberikan sokongan kepada kakitangan dari Palestin yang suara mereka seperti tidak didengari sehingga memadam identiti mereka. Komitmen Google kepada hak asasi manusia juga perlu diteruskan dengan memastikan tiada syarikat Alphabet berurusan dengan institusi yang menyokong kekejaman Israel dan pihak Tentera Israel.

Akhir sekali hak kebebasan suara anti-Zionis juga perlu dipertahankan di dalam Google kerana terdapat golongan pro-Israel yang cuba melabel sebarang kritikan kepada fahaman Zionisme sebagai anti-semitik. Sebarang usaha membicarakan hak warga Palestin tidak seharusnya dilabel sebagai anti-semitik.

komen


© Amanz / 2022 Kami