AMD Mungkin Akan Menukar Penggunaan Susunan Pin PGA Kepada LGA Pada Platform Cipset AM5 Kelak

Diterbitkan pada Mei 24, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Jika anda pernah membina komputer menggunakan platform cipset AMD dan Intel, anda pastinya tahu bahawa salah satu daripada perbezaan utama kedua-dua jenama CPU ini ialah dari segi susunan pin yang hadir pada CPU dan juga papan induk platform masing-masing.

Intel, melalui siri Core mereka lazimnya menggunakan susunan Land Grid Array, dimana susunan pin yang menyambungkan CPU ke papan induk terletak pada bahagian papan induk, manakala AMD, melalui siri CPU AMD Ryzen dan lain-lain sebelum ini seperti Athlon dan Phenom menggunakan Pin Grid Array yang mana susunan pinnya terletak pada bahagian CPU.

Terkini, seorang peniris maklumat berkaitan komponen komputer di Twitter, ExecutableFix mengatakan bahawa siri CPU dan cipset papan induk AMD akan datang, termasuklah AMD Ryzen 4 dan juga siri papan induk AM5 akan beralih daripada menggunakan sistem susunan pin PGA dan akan digantikan dengan susunan LGA, sama seperti apa yang digunakan oleh Intel.

Daripada ciapan tersebut, ia dapat dilihat bahawa AMD Ryzen 6000 ini akan menggunakan susunan LGA-1718 yang menandakan jumlah pin yang hadir, sokongan untuk memori DDR5 yang baru, sistem penghantaran data PCIe 4.0 dan cipset papan induk yang baru.

Bagi mereka yang merasakan keputusan menukar penggunaan susunan LGA daripada PGA sesuatu yang aneh, ini bukanlah kali pertama AMD melakukannya. Siri CPU AMD Threadripper dan EPYC kedua-duanya telahpun menggunakan susunan pin LGA sejak keluaran pertama sebelum ini.

Setakat ini, ia masih tidak diketahui lagi bilakah AMD akan melancarkan siri CPU dan papan induk ini, tetapi ia dijangka bahawa maklumat lanjut mengenai platform ini akan diketahui lebih lanjut apabila kita mendekati penghujung tahun 2022 kelak, dimana AMD mungkin akan memperkenalkan AMD Ryzen 6000.

komen


© Amanz / 2022 Kami