Instagram Disaman Kerana Ciri Melampirkan Imej Ke Laman Web Membantu Pelanggaran Harta Intelek

Diterbitkan pada Mei 27, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dengan berbilion pengguna, Instagram adalah antara 10 laman paling banyak dilawati setiap hari. Antara ciri yang digunakan orang ramai ialah melampirkan (embed) imej dari Instagram ke laman web. Tetapi ciri ini mengakibatkan Instagram menerima saman kelompok (class action) di Amerika Syarikat.

Saman difailkan di San Francisco mendakwa ciri melampirkan gambar ke laman web tanpa kebenaran membolehkan mana-mana laman web mempamerkan kandungan tanpa kebenaran pemilik harta intelek. Pemilik laman kemudian boleh menjana pendapatan dari imej yang dilampirkan tanpa berkongsi keuntungan pengiklanan. Kerana ini ialah saman kelompok, nilai saman yang dikenakan mungkin tinggi dan jutaan pengguna boleh mendapat ganti rugi sekiranya didapati bersalah.

Instagram

Dalam sebuah kes yang lain, seorang jurugambar berjaya menyaman Newsweek yang melampirkan gambar Instagram beliau ke laman tanpa meminta kebenaran terlebih dahulu. Instagram didapati tidak mempunyai hak untuk menjual lesen penerbitan semula dan secara tidak langsung terlibat dalam pelanggaran harta intelek yang telah dilakukan oleh Newsweek yang menggunakan API mereka.

Ramai tidak menyedari, imej yang dimuat naik ke mana-mana media sosial tidak jatuh ke dalam kategori penggunaan percuma (fair use) Creative Commons. Permohonan dari pemilik asal perlu diperolehi terlebih dahulu khususnya dari penerbitan yang menjana pendapatan.

komen


© Amanz / 2022 Kami