Kerentanan Sekuriti Ditemui Dalam Cip Apple M1 – Kemaskini Rekaan Cip Diperlukan Untuk Memperbaikinya

Diterbitkan pada Mei 27, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple memperkenalkan siri cip pemprosesan mereka sendiri pada tahun lepas, yang dinamakan Apple Silicon untuk siri peranti Macbook, Macbook Pro dan Mac Mini mereka. Cip pemprosesan pertama dalam siri ini, yang dinamakan Apple M1 hadir dengan penambahbaikan prestasi yang cukup tinggi sekali apabila dibandingkan dengan cip pemprosesan lain dalam kelas yang sama.

Baru-baru ini, seorang penyelidik sekuriti, Hector Martin telah menemui sebuah kerentanan dalam cip pemprosesan tersebut yang membolehkan dua perisian untuk berkongsi data antara satu sama lain tanpa menggunakan komponen storan, memori, dan sebaliknya menggunakan saluran yang tersembunyi dalam cip pemprosesan M1 itu sendiri yang tidak boleh dikesan.

Beliau telah menunjukkan sebuah contoh bagaimana kerentanan ini boleh digunakan untuk membolehkan kedua-dua aplikasi ini berhubung antara satu sama lain.

Menurut beliau, kerentanan ini hanya boleh diperbaiki dengan mengemaskini rekaan cip pemprosesan M1 untuk menutup saluran tersebut, akan tetapi pemilik Macbook dengan cip M1 tidak perlu risau kerana kerentanan ini tidak boleh digunakan untuk mencuri maklumat ataupun menggodam komputer riba Macbook anda.

Paling teruk, beliau mengatakan bahawa kerentanan ini boleh digunakan untuk menjejak corak penggunaan aplikasi pada peranti pengguna, ataupun digunakan untuk memaksa penyelarian aplikasi, tetapi Apple dijangka tidak akan membenarkan mana-mana aplikasi untuk mengeksploitasi kerentanan ini untuk sebarang jenis penggunaan diluar kawalan mereka.

komen


© Amanz / 2022 Kami