Siri Komputer Riba Acer ConceptD Dikemaskini Dengan CPU, GPU Dan Paparan Baru Untuk Produktiviti Yang Lebih Mampan

Diterbitkan pada Mei 28, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Acer memperkenalkan siri komputer riba Acer ConceptD beberapa tahun lalu yang memperkenalkan spesifikasi dalaman gaming dan juga rekaan minimalis yang tidak terlalu menonjol untuk golongan profesional yang bekerja dalam industri kreatif.

Terkini, di acara Acer Global Press Conference yang baru sahaja berlangsung, Acer telah mengemaskini siri komputer riba tersebut yang terdiri daripada ConceptD 5 dan ConceptD 7 Ezel dengan komponen-komponen terbaru daripada Intel dan NVIDIA.

Bermula dengan siri ConceptD 5, ia kini hadir dengan model Acer ConceptD 5 dan ConceptD 5 Pro yang mana ia dikuasakan oleh CPU Intel Core i7 generasi ke-11. Kedua-dua komputer riba ini juga hadir dengan pilihan memori sehingga 64GB dan storan SSD sebesar 2TB untuk perisian perindustrian dan ruang yang mencukupi untuk menyimpan fail-fail besar sementara.

Dari segi pilihan GPU, ConceptD 5 dilengkapi dengan kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3060, manakala ConceptD 5 Pro pula dilengkapi dengan pilihan kad grafik NVIDIA RTX A3000 dan A5000 dibawah siri Quadro untuk mereka yang lebih mementingkan sokongan dan prestasi yang lebih berguna untuk rekaan kejuruteraan ataupun olahan video beresolusi tinggi.

Kedua-dua model komputer riba ini hadir dengan paparan IPS bersaiz 16 inci dengan resolusi 3K (3072×1920) dengan pengesahan Pantone, delta kejituan warna <2, dan mampu memperlihatkan 100 peratus daripada gamut warna DCI-P3.

Dari segi pilihan I/O, siri ConceptD 5 ini dilengkapi dengan palam Thunderbolt 4, HDMI 2.1 dan juga pembaca kad media berkelajuan tinggi, semua ciri-ciri penting yang diperlukan oleh seorang profesional kreatif.

Beralih kepada ConceptD 7 Ezel pula, seperti yang sedia maklum, model ini adalah model mercu dalam siri Acer ConceptD. Ia hadir dengan rekaan unik dimana bahagian paparannya boleh dipusing keatas untuk menjadikannya sebuah tablet dimana seorang artis digital boleh menggunakannya sebagai sebuah kanvas digital dengan mudah.

Acer ConceptD 7 Ezel terbaru hadir dengan cip pemprosesan Intel Core i7-11800H, memori DDR4 sebanyak 32GB dan juga pilihan storan SSD NVMe PCIe sebesar 2TB. Dari segi penawaran grafik pula, ia dilengkapi dengan pilihan kad grafik sehingga NVIDIA GeForce RTX 3080.

Acer ConceptD 7 pula hadir dengan penawaran CPU berbeza, sehingga Intel Xeon W-11955M yang digabungkan dengan pilihan kad grafik NVIDIA RTX A3000 dan A5000 seperti yang hadir pada ConceptD 5 Pro.

Sama seperti ConceptD 5, ConceptD 7 Ezel juga hadir dengan penawaran I/O yang sama, termasuklah HDMI 2.1, Thunderbolt 4 dan pembaca kad media.

Menurut Acer, siri ConceptD 5 dan Concept7 ini akan tiba di sejumlah pasaran terpilih tidak lama lagi.

komen


© Amanz / 2022 Kami