Siri Komputer Riba Acer Chromebook 713 ialah Peranti Chromebook Dengan Paparan 17 Inci dan Penyenaraian Intel Evo Pertama Di Dunia

Diterbitkan pada Mei 28, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Sebelum ini, kami pernah melaporkan bahawa ASUS sedang membangunkan sebuah Chromebook dengan paparan skrin bersaiz 17 inci yang mungkin menjadi Chromebook pertama dengan paparan terbesar di pasaran.

Acer nampaknya telah memintas ASUS dengan pengenalan Acer Chromebook 713 mereka, yang benar-benar boleh dikatakan Chromebook dengan paparan 17 inci yang pertama di dunia. Acer Chromebook ini hadir dengan paparan bersaiz 17.3 inci dengan resolusi Full HD yang memberikan pengguna lebih ruang untuk menjadi lebih produktif.

Ia dikuasakan oleh CPU Intel Celeron terbaru yang juga hadir dengan sokongan-sokongan tambahan seperti sambungan WiFi6, palam I/O USB 3.2 Type-C dan juga jangkahayat bateri selama 10 jam. Acer Chromebook 713 ini boleh dijadikan sebagai peranti terbaik untuk menggantikan desktop di rumah sebagai sebuah komputer semua-dalam-satu.

Chromebook 713 ini juga dilengkapi dengan pad sesentuh yang besar yang memudahkan navigasi skrin besar komputer riba ini, dan pembesar suara terbina di kiri dan kanan untuk kualiti audio yang baik untuk sesi telesidang ataupun tontonan video di rumah.

Dari segi jangkahayat bateri, Acer Chromebook 713 ini dikatakan dilengkapi dengan bateri yang boleh menggerakkan komputer riba ini selama 10 jam dengan satu pengecasan penuh.

Jika anda lebih mementingkan prestasi daripada saiz paparan, Acer Chromebook Spin 713 ialah komputer riba Chromebook untuk anda.

Ia mempunyai paparan skrin bersaiz 13.5 inci dengan resolusi 2256×1504 dengan rekaan paparan berbingkai nipis dengan nisbah paparan 16:10 yang yang boleh memuatkan lebih banyak kandungan dalam rekaan paparan yang lebih tinggi. Lebih menarik lagi, paparan ini juga boleh dipusing 360 darjah untuk digunakan sebagai sebuah tablet untuk pembentangan dan sebagainya.

Acer Chromebook Spin 713 dikuasakan oleh CPU Intel Core i7 generasi ke-11 Tiger Lake untuk prestasi tanpa kompromi, termasuklah juga penawaran fungsi-fungsi seperti WiFi6 dan juga Thunderbolt 4. Penggunaan CPU Intel Tiger Lake ini juga menjadikannya peranti Chromebook pertama untuk menerima pensijilan Intel Evo sebagai komputer riba nipis dan ringan premium yang berkuasa.

Dari segi rekaan, komputer riba ini mempunyai ketebalan 16.9 inci sahaja, dan hanya seberat 1.37kg yang memudahkannya dibawa kemana-mana tidak kira anda seorang pekerja pejabat ataupun seorang pelajar.

Sama seperti Acer Chromebook 713 sebelum ini, Chromebook Spin 713 ini dilengkapi dengan bateri yang mampu menggerakkan komputer riba ini selama 10 jam dengan satu pengecasan penuh. Ia juga mempunyai sistem pengecasan pantas yang membolehkan komputer riba ini digunakan selama empat jam selepas dicas setengah jam sahaja.

Acer mengatakan bahawa Acer Chromebook 713 dan Acer Chromebook Spin 713 ini akan ditawarkan di pasaran-pasaran terpilih bermula bulan Jun kelak pada harga 399 Euro (~RM2000) dan 769 Euro (~RM3880).

komen


© Amanz / 2022 Kami