Program RHB Get Your Hack On – Buka Peluang Cipta Kemudahan Perbankan Digital Lebih Menyeluruh

Diterbitkan pada Jun 1, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Seiring dengan peredaran zaman yang serba canggih, pastinya kehidupan juga semakin maju dari masa ke semasa. Ia secara tidak langsung sebenarnya mampu membuka ruang kepada kita untuk mencipta pelbagai perkara yang mampu memberi manfaat kepada banyak pihak. Samalah seperti dalam industri perbankan yang tidak henti-henti mencari idea dan penyelesaian inovatif untuk pengalaman penggunaan lebih baik.

Oleh itu, RHB Banking Group kini menganjurkan sebuah program khusus dinamakan sebagai Get Your Hack On (GYHO). Dianjurkan secara maya, fokus utamanya bagi mencari mana-mana individu atau kumpulan (maksimum 3 orang sahaja) yang mampu berfikir secara kritis dan kreatif dalam meningkatkan kemudahan perbankan digital. Melaluinya, mereka perlu menghasilkan suatu penyelesaian atau servis yang baru bagi menjadikan pengalaman perbankan digital lebih menyeluruh. Di samping, turut memberikan pengalaman pengguna yang terbaik dan selamat.

Terdapat sehingga lima jenis cabaran yang disediakan dan para peserta perlu memilih salah satu daripadanya untuk pembangunan projek. Sebagai alternatif lain, mereka juga boleh menggabungkan lebih daripada satu cabaran yang disediakan sekiranya ia saling berkait rapat antara satu sama lain dengan projek yang sedang dibangunkan.

Kesemua peserta yang mengambil bahagian akan diberikan jangka masa tertentu untuk menghasilkan projek sebelum perlu dipersembahkan kepada para juri untuk penilaian pusingan pertama pada 13 Jun 2021. Melalui proses penelitian secara menyeluruh ini, hanya 10 peserta terbaik sahaja yang akan disenarai pendek untuk ke pusingan akhir yang bakal berlangsung pada 19 Jun kelak.

Pelbagai hadiah lumayan untuk direbut – ini termasuklah peluang untuk memenangi wang tunai bernilai sehingga RM26,000 dan kredit awan Amazon Web Services. Bukan itu sahaja, para pemenang juga akan berpeluang untuk bekerjasama dengan salah sebuah bank terkemuka di Malaysia.

Program ini turut mendapat kerjasama dari pelbagai rakan kongsi seperti Amazon Web Services (AWS), Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dan Malaysian Global Innovation & Creativity Centre (MaGIC). Program RHB Get Your Hack On bakal membuka tirainya bermula 11 hingga 13 Jun 2021. Namun begitu, pendaftaran untuk penyertaan telah dibuka selewat-lewatnya sehingga 7 Jun 2021. Untuk makluman lebih lanjut, sila layari pautan yang disediakan di bawah.

Info Lanjut : RHB Get Your Hack On

komen


© Amanz / 2022 Kami