realme 8 5G 13GB Kini Percuma Melalui Celcom – Meluaskan Penggunaan Peranti realme 5G Kepada Semua

Diterbitkan pada Jun 30, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Setiap negara sedang berusaha mempersiapkan diri untuk menerima teknologi 5G dan hampir kesemua jenama pengeluar peranti berlumba-lumba melancarkan peranti pintar dengan sokongan 5G ini. realme juga adalah antara salah satu jenama pengeluar peranti pintar yang giat menawarkan peranti dengan teknologi 5G. Malah, realme baru sahaja mengadakan realme 5G Summit yang bertemakan ‘Making 5G Global : Accessibility for All’.

Acara ini membentangkan tentang strategi realme untuk membolehkan orang ramai mengakses dan menikmati teknologi 5G melalui peranti-peranti pintar mereka, dan dalam masa yang sama ingin menjadi jenama yang akan mempopularkan penggunaan teknologi 5G. Acara ini juga turut melibatkan beberapa organisasi penting dalam penawaran teknologi 5G ini kepada dunia, iaitu GSMA, Counterpoint dan Qualcomm. Sepanjang acara ini berlangsung, perbentangan strategi dan perbincangan telah dilakukan yang merangkumi pelbagai perkara.

Strategi realme Untuk Meluaskan Penggunaan Peranti 5G Kepada Setiap Golongan Pengguna

Jika kita lihat dari segi corak pelancaran setiap telefon pintar, kebanyakan telefon pintar yang hadir dengan spesifikasi yang berkuasa sering dipasarkan pada harga yang kurang mampu milik. Dalam erti kata lain, telefon berspesifikasi tinggi tentunya mahal. Namun alangkah baiknya jika telefon pintar yang boleh didapatkan pada harga mampu milik juga tidak perlu membuat pengorbanan dari segi spesifikasi.

Inilah sasaran sebenar realme. Mereka ingin menjadi pengeluar peranti pintar yang dapat memenuhi kehendak dan keperluan orang ramai dengan menawarkan telefon pintar yang mampu milik dan dalam masa yang sama menawarkan spesifikasi yang terbaik daripada kelasnya.

Jadi, mereka hadir dengan strategi pemasaran produk mereka tersendiri yang dapat memenuhi kehendak dan keperluan pengguna mereka. Yang pertama sekali tentunya dari segi rekaan. Menurut Naib Presiden realme, Madhav Sheth, pihak mereka telah menjalankan penyelidikan ke atas pengguna realme X7 Pro 5G dan mendapati bahawa ramai antara pengguna menyukai teknologi pengecasan pantas yang mereka sediakan, diikuti pula oleh harga yang mampu milik, cip pemprosesan yang ditawarkan dan mempunyai rekaan yang nipis serta bergaya. Oleh sebab itulah rekaan yang nipis, ringan dan dilengkapi dengan paparan skrin yang baik amat dititik-beratkan untuk rekaan bagi telefon pintar realme ini.

Menurut beliau juga, kebanyakan telefon pintar yang realme lancarkan mempunyai ketebalan yang hanya senipis 8.4mm dengan beratnya yang hanya seringan 182g. Malah, walaupun rekaan telefon pintar mereka yang ringan dan nipis, mereka masih tidak mengorbankan spesifikasi-spesifikasi penting.

Ia adalah seperti cip pemprosesan berkuasa tinggi, sambungan internet yang lebih pantas, sistem penyejukkan peranti dan juga bateri yang mampu bertahan lama. Oleh sebab itu, realme akan menggunakan cip pemprosesan 5G yang terkini serta menyertakan teknologi untuk mengoptimumkan penggunaan antena, sistem penyejukkan yang terkini dan juga bateri berkapasiti tinggi yang menyokong pengecasan pantas kepada peranti-peranti mereka.

Memandangkan sasaran realme sendiri adalah untuk memberi peluang kepada orang ramai menggunakan teknologi 5G ini, jadi mereka dikatakan bakal terus menawarkan peranti-peranti pintar 5G dengan pelbagai teknologi menarik pada harga yang mampu milik. Melalui harga pasaran peranti 5G yang mampu milik, ini membolehkan lebih ramai pengguna telefon pintar menikmati teknologi 5G ini.

Malah menurut Kalvin Bahia, iaitu Ketua Ahli Ekonomi GSMA Intelligence, beliau menyatakan bahawa peranti mampu milik ini telah menjadi salah satu pendorong utama bagi pertumbuhan 4G dalam kalangan golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana, dan beliau menyatakan dengan penawaran purata harga yang sama juga dapat memberi peluang kepada golongan ini untuk menikmati teknologi 5G.

Hujah ini juga disokong oleh Peter Richardson, Naib Presiden dan Pengarah Penyelidikan Counterpoint, dimana beliau menyatakan bahawa jenama realme adalah antara jenama yang melonjak naik dengan cepat seiring dengan jenama-jenama terkemuka yang lain walaupun mereka masih baru sahaja dalam industri. Hal ini disebabkan strategi realme yang sering memfokuskan kepada teknologi terkini yang terbaik untuk kelasnya dan dalam masa yang sama ditawarkan pada harga yang mampu milik.

Pengarah Jenama realme, Johnny Chen juga turut menambah bahawa kebanyakan pengguna realme terdiri daripada golongan muda yang gemar untuk mengikuti arus pemodenan teknologi dunia. Disinilah realme dapat membantu golongan ini untuk terus mendapatkan pengalaman menggunakan teknologi yang terkini, iaitu melalui peranti 5G yang realme tawarkan.

Melaluinya, pengguna boleh menikmati penstriman yang lebih lancar, pemainan awanan, penggunaan AR, VR, dan XR, memuat turun fail besar dalam tempoh masa yang singkat dan banyak lagi. Menurut Madhav juga, mereka akan terus menjalankan penyelidikan bersama dengan rakan kerjasama daripada industri 5G bagi menawarkan telefon 5G yang terbaik daripada kelasnya agar sasaran mereka untuk mendapatkan 100 juta pengguna realme 5G dalam masa 3 tahun akan tercapai.

Kesimpulan

Menurut realme, mereka akan sentiasa berusaha untuk menawarkan peranti-peranti pintar dengan teknologi yang terkini. Buat masa ini, fokus utama mereka adalah untuk membolehkan orang ramai dapat merasai kehebatan dunia teknologi 5G ini melalui peranti-peranti realme dahulu. Dalam masa yang sama, mungkin sedikit demi sedikit akan memenuhi permintaan dan kehendak pengguna mereka kelak dengan pelbagai lagi teknologi baru.

Bagi anda yang ingin merasai bagaimana 5G ini beroperasi untuk sebuah telefon pintar kelas pertengahan, realme baru sahaja melancarkan realme 8 5G yang hadir dengan cip pemprosesan MediaTek Dimensity 700 5G dan teknologi Dynamic RAM Expansion (DRE) sehingga 5GB tambahan. Ia dipasarkan pada harga RM899 sahaja dan boleh didapati melalui pengedar-pengedar rasmi realme di seluruh Malaysia dan juga syarikat-syarikat telekomunikasi tertentu seperti Celcom.

Dapatkan realme 8 5G di Celcom secara percuma dengan pelan Celcom MEGA™️ Lightning L Plus pada kadar caj hanya RM158 sebulan. Dengan pelan ini pengguna akan menikmati 90GB Internet pantas dan panggilan tanpa had untuk semua rangkaian. Jadi, dapatkan realme 8 5G sekarang untuk ketahui apakah kehebatan teknologi 5G ini untuk sebuah telefon pintar yang mampu milik.

Penafian: Advertorial daripada realme Malaysia

komen


© Amanz / 2022 Kami