Siri Komputer Riba Gaming Alienware X Diperkenalkan – Peranti Gaming Premium Dan Berkuasa Kini Dalam Rekaan Paling Nipis

Diterbitkan pada Jun 1, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Alienware, jenama gaming terkemuka milik Dell dikenali untuk komputer desktop dan komputer riba yang hadir bukan sahaja dengan spesifikasi dalaman yang berkuasa dan premium, tetapi juga rekaan yang dilihat semakin anggun dan menarik kebelakangan ini melalui Legend 2.0.

Terkini, di acara COMPUTEX Taipei, Alienware telah memperkenalkan siri terbaru dalam barisan komputer riba gaming mereka, iaitu Alienware X, sebuah siri komputer riba yang bukan sahaja hadir dengan rekaan nipis, tetapi juga spesifikasi dalaman yang cukup mantap sekali.

Alienware X buat masa ini terdiri daripada dua model, iaitu Alienware x15 dan juga Alienware x17 yang mana seperti yang tertera pada nama model ini memperlihatkan saiz paparan yang terbina didalam komputer-komputer riba ini.

Bermula dengan Alienware x15, ia hadir dengan pilihan paparan beresolusi Full HD dan juga QHD, dimana paparan Full HD hadir dengan penawaran dua kadar segar semula berbeza pada 360Hz ataupun 165Hz. Untuk paparan QHD, ia hadir dengan kadar segar semula 240Hz dan juga sokongan untuk teknologi paparan GSYNC. Kesemua paparan-paparan ini juga mempunyai nilai kecerahan paparan 300-400 nit dan cukup baik untuk segala jenis kandungan dan kegunaan harian untuk produktiviti ataupun riadah.

Alienware x17 pula hadir dengan penawaran Full HD yang sama seperti Alienware x15, tetapi pilihan paparan resolusi QHD digantikan dengan paparan beresolusi UHD yang mempunyai kadar segar semula 120Hz, kecerahan 500 nit dan sokongan NVIDIA GSYNC disamping mampu memperlihatkan 100 peratus gamut warna Adobe sRGB.

Dari segi spesifikasi dalaman, kedua-dua komputer riba ini hadir dengan pilihan CPU Intel Core i7-11800H sehinggalah Intel Core i9-11900H, memori DDR4 sebanyak 16GB yang boleh dinaiktaraf ke 32GB untuk Alienware x15 dan 64GB untuk Alienware x17. Manakala untuk storan pula, ia bermula dari storan SSD NVMe PCIe bersaiz 256GB sehingga 4TB bergantung kepada model komputer riba.

Kedua-dua komputer riba ini juga hadir dengan penawaran kad grafik yang sama, bermula dari NVIDIA GeForce RTX 3060, NVIDIA GeForce RTX 3070 dan juga NVIDIA GeForce RTX 3080.

Sebagai sebuah siri model komputer riba yang nipis, Alienware X ini juga dilengkapi dengan sistem penyejukan Alienware Cryo-Tech terbaru yang menggunakan cecair penyejuk baru yang dinamakan Element-31. Ia adalah sebuah bahan pengantara termal yang menggunakan bahan galium-silikon yang mampu menyejukkan komponen panas, membenarkannya beroperasi pada tahap optimal.

Tidak seperti kebanyakan komputer lain juga, sistem penyejukan ini menggunakan empat buah kipas untuk mengalirkan haba ke semua komponen-komponen didalam komputer riba ini, dan bukan hanya untuk menyejukkan CPU dan GPU sahaja.

Komputer riba ini juga hadir dengan sistem kecerdasan buatan SmartFan yang membolehkan kipas-kipas ini berpusing dengan pantas lebih cepat dan kuat bergantung kepada corak penggunaan komputer-komputer riba ini.

Alienware X dipasarkan sebagai komputer riba paling nipis keluaran mereka setakat ini, dan menurut mereka, ketebalan Alienware x15 khususnya hanya senipis 15.9mm yang menjadikannya salah satu daripada komputer riba gaming yang paling nipis di pasaran sekarang. Alienware x17 juga agak nipis, dengan ketebalan 20.9mm sahaja.

Buat masa ini ia masih tidak diketahui lagi bilakah Alienware akan mula menjual komputer riba ini, dan jika ia akan tiba di pasaran tempatan kelak.

komen


© Amanz / 2022 Kami