Carian
Tentera A.S Ingin Sistem Roket Yang Menghantar Kargo 82 Tan Kemana-Mana Lokasi Dalam Masa Sejam
June 2, 2021 Effi Saharudin

Amerika Syarikat ialah negara dengan perbelanjaan tahunan terbesar untuk tentera mereka di dunia. Teknologi yang paling terkini diuji untuk digunakan oleh tentera bagi memberikan kelebihan ke atas musuh. Antara perancangan yang telah diumumkan sebelum ini ialah menggunakan sistem roket bagi menghantar kargo ke mana-mana lokasi di dunia dalam masa sejam.

Dalam perancangan belanjawan terkini Tentera Udara Amerika Syarikat (USAF), permintaan $42 juta untuk meneruskan lagi projek roket membawa kargo ini. Ini adalah peningkatan lima kali ganda berbanding yang diminta pada tahun sebelumnya sekaligus menunjukkan USAF serius untuk menjadikan sistem pengangkutan ini realiti.

Setiap roket menyasarkan kapasiti kargo 82 tan yang sama seperti yang mampu dibawa oleh pesawat Boeing C-17 Globemaster III yang digunakan sekarang. USAF tidak akan membina sistem baharu tetapi sebaliknya menggunakan sistem Starship buatan SpaceX. Starship direka untuk menghantar angkasawan ke bulan, Marikh dan pengangkutan ultra-pantas. Dengan perubahan ruang kargo, Starship dipercayai boleh digunakan untuk tujuan pengangkutan.

Sumber The Warzone

Komen