Cari @ Amanz

Produk pertama yang menggunakan versi terkini HarmonyOS ialah Huawei Watch 3. Jam tangan pintar ini mempunyai skrin 1.43″ AMOLED berbentuk bulat, butang kawalan berputar pada bahagian sisi dan sensor mengesan gula dalam darah. Keseluruhan tubuh pula diperbuat daripada aluminium gred industri aeronautik.

Spesifikasi lengkap tidak diumumkan lagi tetapi ia hadir dengan ciri standard seperti pengimbas nadi, GPS, mod mengesan nadi yang luar biasa, menjawab panggilan telefon, pemain muzik, mengesan jatuh dan menjadi pengganti kunci kereta. Dengan sokongan eSIM, Hauwei Watch 3 boleh berfungsi secara kendiri tanpa memerlukan telefon pintar.

Jam tangan pintar ini turut boleh digunakan untuk mengawal kamera pada telefon pintar. Ciri tambahan lain yang menarik seperti yang kami katakan tadi ialah mengesan gula dalam darah. Ini menjadikan Watch 3 jam tangan pertama menyertakan ciri ini lebih awal dari Apple Watch.

Tambahan lagi terdapat ciri membaca suhu, ciri yang amat perlu ketika pandemik. Amaran untuk bergerak dan minum turut disertakan. Jam tangan pintar ini ditawarkan dengan tali diperbuat daripada seramik, kulit dan nylon untuk kegunaan pelbagai aktiviti. Dari segi bateri pula ia boleh bertahan sehingga 5 hari dalam mod pintar sepenuhnya dan sehingga 14 hari dalam mod jam tangan biasa.

Turut diumumkan ialah Huawei Watch 3 Pro dengan tubuh diperbuat daripada titanium dan panel kaca nilam yang lebih premium. Tali jam titanium dan kulit ditawarkan yang membuatkannya kelihatan lebih bergaya. Kesemua ciri yang wujud pada Watch 3 ditawarkan pada Watch 3 Pro tetapi kemampuan GPS yang lebih tepat adalah eksklusif pada Watch 3 Pro pada waktu ini. Kemampuan bateri pula adalah 7 hari dalam mod pintar dan sehingga 21 hari dalam mod jam tangan biasa.

Di China Huawei Watch 3 dijual pada harga RMB 2599 (~RM1679) manakala Huawei Watch 3 Pro pada harga RMB 3299 (~RM2132) seutas.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd