Apple. Google, Microsoft Dan Mozilla Bersatu Untuk Selarikan Piawaian Pemalam Pelayar Web

Diterbitkan pada Jun 5, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Apple, Google, Microsoft dan Mozilla masing-masing mempunyai penawaran pelayar web tersendiri yang digunakan ramai pengguna seluruh dunia. Namun, terdapat masalah dari segi menyelarikan pembangunan pemalam untuk semua pelayar web berkenaan – membuatkan sesetengah pelayar web hanya ditawarkan untuk sesuatu pelayar web sahaja.

Sebagai contoh, ada terdapat pemalam yang ditawarkan untuk Chrome, tetapi tidak terdapat pada Safari dan Firefox, dan begitu juga sebaliknya.

Dalam usaha untuk memudahkan pengguna, kini mereka membentuk sebuah kumpulan kerjasama, dinamakan sebagai WebExtensions Community Group (WECG) – bertujuan untuk selarikan pembangunan dan piawaian pemalam untuk pelayar web.

Dengan langkah ini, ia akan menawarkan model yang konsisten untuk pembangunan – sekaligus memudahkan untuk pembangun menawarkan pemalam mereka bagi semua pelayar web dengan mudah.

Selain daripada piawaian pemalam web ini, kesemua ahli akan kekal menawarkan pelayar web masing-masing seperti biasa menggunakan teknologi dan enjin yang selesa untuk mereka – seperti pada hari ini.

Kita mungkin mendengar lanjut, termasuk integrasi teknologi ini dalam masa beberapa bulan lagi.

komen


© Amanz / 2022 Kami