Jangkamasa Pelancaran CPU AMD Zen 4 Dan RDNA 3 Tertiris – Mungkin Akan Tiba Pada Penghujung 2022

Diterbitkan pada Jun 8, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Kemaskini besar AMD besar yang seterusnya nampaknya akan tiba pada penghujung 2022 menurut slaid pembentangan dalaman yang dikatakan tertiris baru-baru ini.

Siri CPU AMD Zen 4 akan menggunakan proses pembangunan cip 5nm, berbanding dengan 7nm yang digunakan oleh siri CPU AMD Zen 3 sekarang, dan Zen 3+ yang nampaknya akan diperkenalkan sekitar penghujung tahun ini. Cip pemprosesan ini juga dilihat akan menggunakan format soket AM5 yang akan datang, dan papan induk serba baru yang mungkin akan menjadi format terbaru meninggalkan siri CPU lama.

Bukan itu sahaja, ia juga diperkatakan bahawa generasi kad grafik AMD akan datang, yang akan menggunakan siri cip pemprosesan grafik RDNA 3 sedang berada dalam fasa terakhir pembangunan, dan rekaan untuk cip-cip grafik ini akan dijangka siap pada penghujung tahun ini, walaupun kad grafik yang menggunakan cip ini hanya akan diperlihatkan bersama-sama siri CPU Zen 4 pada tahun hadapan.

Maklumat ini ditiris oleh peniris komponen terkemuka @Broly_X1 di Twitter yang sebelum ini dikenali untuk meniriskan maklumat mengenai sejumlah komponen-komponen komputer secara terbuka.

Tidak banyak yang diketahui mengenai kedua-dua komponen akan datang oleh AMD ini, tetapi ia dijangka akan menjadi diantara siri CPU kelas pengguna pertama di pasaran yang akan menyokong teknologi memori DDR5. Untuk siri kad grafik RDNA 3 pula, orang ramai pastinya akan menjangkakan penambahbaikan dari segi prestasi grafik dan sokongan untuk teknologi seperti Ray-tracing juga.

komen


© Amanz / 2022 Kami