Cari @ Amanz

Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, menteri kewangan Malaysia hari ini mengumumkan bahawa kerajaan akan mula memindahkan sistem pembayaran perkhidmatan kerajaan secara sepenuhnya menjelang tahun 2022.

Beliau mengatakan bahawa setakat ini, sebanyak 60 peratus daripada sistem proses pembayaran perkhidmatan kerajaan telahpun berpindah kepada sistem digital selepas projek MyDigital diperkenalkan pada tahun lepas.

Ini juga adalah sebahagian daripada pelan kerajaan untuk memodernisasikan perkhidmatan-perkhidmatan kerajaan dan memudahkan dan mempercepatkan pembayaran untuk orang ramai. Beliau mengatakan lagi bahawa dengan pemindahan ke sistem pembayaran atas-talian, korupsi dan penyelewangan wang dapat dikurangkan dengan mendadak, menjadikan kerajaan lebih telus dalam melakukan tugas-tugas mereka.

Penggunaan sistem digital ini juga membolehkan kerajaan untuk mengagihkan bantuan kepada rakyat dan cepat dan mudah tanpa kerisauan mengenai isu ketirisan.

Diantara contoh-contoh yang boleh dilihat dimana kerajaan mula menggunakan sistem pembayaran dan pengagihan wang secara atas-talian termasuklah melalui program-program seperti Bantuan Prihatin Rakyat dan Geran Khas Prihatin yang mana wang diagihkan kepada kumpulan-kumpulan berpendapatan rendah dan mereka yang memerlukannya.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd