Sokongan USB 4 Pada Komputer Riba Intel Tiger Lake Mungkin Terkesan Kerana Kekurangan Komponen Dalaman Yang Penting

Diterbitkan pada Jun 9, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Siri CPU generasi ke-11 Intel Tiger Lake yang mula diperkenalkan pada awal dan pertengahan tahun ini untuk komputer riba nipis dan ringan dan juga berprestasi tinggi hadir dengan sejumlah ciri-ciri baru yang boleh membuatkan sebuah komputer riba sebagai sebuah peranti produktiviti yang padat dan berkuasa.

Akan tetapi terdapat satu laporan dari Igor’s Lab yang merisaukan bagi mereka yang menunggu untuk mendapatkan komputer riba yang dikonfigurasi dengan siri CPU ini. Secara lazimnya, komputer-komputer riba yang hadir dengan CPU Intel Tiger Lake akan menyokong teknologi penghantaran data USB 4 dan juga Thunderbolt 4.

Kelebihan USB 4 khususnya ialah kebolehannya untuk mengawal jumlah kuasa yang diperlukan untuk menguasakan atau mengecas sebuah peranti. Untuk Intel, syarikat-syarikat pembuat komputer laptop lazimnya menggunakan cip pengawal Texas Instruments 994AD PDC untuk memastikan bahawa palam USB 4 tersebut boleh memastikan bahawa penghantaran tenaga ke peranti dilakukan pada tahap yang optimum.

Akan tetapi, ia dikatakan bahawa bekalan cip pengawal kuasa ini semakin berkurangan, dan untuk menggantikannya, syarikat-syarikat ini menggunakan cip dengan kod nombor 993AC/994AC pula. Walaupun pengawal kuasa ini cukup bagus untuk menyokong teknologi Thunderbolt 4, ia dikatakan tidak cukup elok untuk memanfaatkan spesifikasi penuh USB 4 yang diperkenalkan pada komputer-komputer riba baru.

Intel juga dikatakan telah meminta syarikat-syarikat pembuat komputer riba untuk lebih mengenengahkan teknologi Thunderbolt 4 berbanding USB 4, ataupun mengatakan bahawa komputer riba mereka menyokong USB 4 tanpa mengulas lanjut mengenai kelebihan palam terbaru tersebut.

Intel mengatakan ini adalah langkah sementara sehingga bekalan cip TI 994AD PDC ini lebih stabil lagi dan lebih sedia digunakan dalam komputer-komputer riba Intel Tiger Lake kelak.

Buat masa ini, kami akan cuba menanyakan kepada syarikat-syarikat teknologi dan pembuat komputer riba tempatan sekiranya mereka terkesan dengan perubahan baru ini.

komen


© Amanz / 2022 Kami