Cari @ Amanz

iOS 15 sudah pun dilancarkan semasa acara WWDC 2021 beberapa hari lepas. Antara perkara menarik yang diumumkan adalah sistem notifikasi baharu, boleh mencipta profil untuk bezakan kerja dan hiburan, mod jangan ganggu yang lebih baik, iMessage yang lebih beroperasi seakan WhatsApp dan juga pelbagai ciri privasi dan sekuriti yang baik seperti iCloud+.

Antara yang menarik dalam sekuriti adalah, iOS 15 mempunyai penjana kod pengesahan dwi-faktor terus terbina dalam sistem. Ini bermakna, aplikasi seperti Google Authenticator, Authy, LastPass Authenticator dan banyak lagi – tidak perlu dimuat turun. Fungsi ini sedia terbina dalam tetapan sistem, bahagian kata laluan.

Buka sahaja tetapan > Kata Laluan > cari mana-mana web atau aplikasi yang anda simpan butirannya, yang menyokong pengesahan dwi-faktor > contoh, Instagram > pada bahagian ketiga, iaitu PILIHAN AKAUN – pilih Sediakan Kod Pengesahan…> pilih salah satu sama ada Masukkan Kunci Persediaan atau Imbas Kod QR > akan ada kategori baharu muncul di bawah Kata Laluan, iaitui KOD PENGESAHAN.

Sama seperti kebanyakan aplikasi pengesahan, kod ini akan dijana setiap 30 saat. Kemudian jika anda ingin log masuk dan isikan kod, sistem akan mengesan dan bantu isi secara automatik. Dalam percubaan saya, auto-isi tidak berfungsi – tetapi lain-lain baik sahaja.

© 2024 Amanz Media Sdn Bhd