Carian
Razer Kini Menghasilkan Robot Pembersih Sampah Plastik Di Lautan
June 9, 2021 Effi Saharudin

Sejak setahun lalu Razer mengumumkan inisiatif untuk menjadi syarikat yang lebih cakna tentang alam sekitar. Antara yang telah dilakukan ialah menanam pokok dan menjual kemeja-T ke arah usaha lebih lestari. Kini Razer bekerjasama pula dengan syarikat tunas rintis Clearbot untuk menghasilkan robot pembersih plastik di permukaan laut.

Robot ini akan membersihkan permukaan laut secara swalayar dan mengenai sampah plastik menggunakan kecerdasan buatan. Ia menggunakan kuasa elektrik dengan kuasa dijana menerusi panel solar pada tubuh robot. Untuk setiap kitaran, robot ini boleh mengumpul 250 kilogram sampah yang terapung.

Ia masih lagi di peringkat prototaip dan masih tidak diketahui bilakan dan dimanakah robot ini akan beroperasi kelak. Selain Clearbot, Ocean Cleanup juga telah membangunkan robot pembersih plastik dari laut serta sungai dengan kemampuan mengumpul 50,000 kg sampah sehari. Ocean Cleanup telahpun beroperasi di Sungai Klang dengan salah sebuah kapal telah ditaja oleh kumpulan Coldplay.

Sumber Razer

Komen