Sindiket Jenayah Di 90 Negara Lumpuh Selepas Diperdaya Menggunakan Sistem Penyulitan Peranti Yang Dikawal FBI

Diterbitkan pada Jun 9, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dalam semua filem jenayah Hollywood, kita akan dapat melihat babak penjenayah berjaya ditangkap selepas panggilan telefon mereka diintip oleh pihak berkuasa. Perbualan akan direkodnya sebagai bukti ketika perbicaraan. Oleh itu penjenayah moden kini lebih bijak dan mula mencari teknik yang membuatkan perbualan mereka sukar dijejak. Penggunaan aplikasi dengan penyulitan hujung ke hujung menyukarkan pihak berkuasa untuk membaca apa yang dibincangkan.

Tetapi minggu ini 300 sindiket jenayah terancang lebih 90 negara telah berjaya dilumpuhkan dengan tertangkapnya 800 suspek di dalam operasi melibatkan FBI, Europol dan Australian Federal Police. Kesemuanya tertangkap kerana menggunakan aplikasi pemesejan Anom yang sebenarnya dikawal oleh pihak FBI. Antara sindiket jenayah yang terperangkap ialah Mafia, kongsi gelap Cina dan kumpulan motosikal ganas.

ANOM – Gambar Australian Federal Police

Kesemuanya bermula pada tahun 2018 apabila operasi sistem peranti dengan sistem penyulitan Phantom Secure yang digunakan penjenayah berjaya dilumpuhkan FBI. Bagi mengurangkan hukuman yang dikenakan, seorang penjual peranti Phantom Secure bersetuju bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk menjual aplikasi penyulitan baharu yang diberi nama ANOM kepada sindiket jenayah. Ia boleh dilihat sebagai WhatsApp untuk penjenayah. Anom mengandungi pintu belakang yang boleh diakses oleh FBI dan Polis Persekutuan Australia.

Selama tiga tahun Anom digunakan pada 12,000 peranti penjenayah, 27 juta mesej telah dipintas. Hasilnya kini Operasi Greenlight / Trojan Shield mematahkan penjualan 8 tan kokain, 22 tan ganja, 250 senjata api dan transaksi kripto bernilai $48 juta. Selain itu puluhan nyawa berjaya diselamatkan selepas arahan bunuh diberikan menggunakan peranti ANOM.

Grafik oleh Europol

Walaupun setakat ini 800 suspek telah ditangkap, lebih banyak lagi akan diheret ke muka pengadilan berdasarkan bukti yang dikumpul dan pengakuan yang akan diterima dari suspek-suspek ini. Apa yang berlaku kepada pengguna ANOM sama seperti yang berlaku kepada sindiket jenayah Pablo Escobar selepas rangkaian telefon selular peribadi Kartel MedellĂ­n ditembusi pihak Drug Enforcement Agency Amerika Syarikat. Sepandai-pandai tupai menggunakan peranti dengan sistem penyulitan, akhirnya jatuh ke tahan juga.

Sumber Europol

komen


© Amanz / 2022 Kami