Presiden Biden Membatalkan Arahan Pengharaman Terhadap TikTok Dan WeChat Yang Dilakukan Trump

Diterbitkan pada Jun 10, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Presiden Joe Biden yang menggantikan era Donald Trump pada awal tahun ini, hari ini telah mengeluarkan beberapa arahan, termasuk untuk membatalkan arahan pengharaman muat-turun aplikasi TikTok dan WeChat.

TikTok

Sebelum ini, Donald Trump telah mengarahkan aplikasi dari China seperti TikTok dan WeChat diharamkan, dan tidak boleh dimuat-turun. Apa pun, arahan Trump telah dihalang mahkamah kerana tidak dapat menunjukkan bagaimana aplikasi berkenaan terlibat dengan bahaya ancaman sekuriti kepada negara.

Pentadbiran Donald Trump mengatakan ia membawa kepada ancaman kebangsaan, disebabkan oleh TikTok dan WeChat yang memegang data pengguna Amerika Syarikat – yang boleh diakses oleh kerajaan China. TikTok telah menidakkan perkara ini beberapa kali.

Dengan arahan baharu, kini Presiden Joe Biden menyasarkan untuk hadir dengan sebuah keputusan berasaskan kepada rangka kerja dan kriteria untuk menganalisa risiko yang dibawakan oleh aplikasi yang dikawal oleh entiti luar negara.

Jabatan Dagangan Amerika dan pelbagai agensi lain turut diminta membangunkan garis panduan untuk melindungi data peribadi yang sensitif, termasuk informasi peribadi dan berkaitan genetik daripada disalah guna.

komen


© Amanz / 2022 Kami