Dron Boeing MQ-25A Berjaya Melakukan Ujian Mengisi Minyak Pesawat Pejuang

Diterbitkan pada Jun 10, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Tiga tahun lalu, Boeing memenangi kontrak untuk menghasilkan dron yang akan digunakan untuk tujuan mengisi minyak pesawat pejuang milik Tentera Laut Amerika Syarikat. Selepas hampir tiga tahu, dron Boeing MQ-25 T1 telah berjaya dalam ujian melakukan misi mengisi minyak pesawat pejuang pada 4 Jun lalu.

Dalam kejayaan pertama dalam sejarah dunia ini, MQ-25 T1 mengisi minyak sebuah Boeing F/A-18 Super Hornet. Pihak Tentera Laut Amerika Syarikat dilaporkan berpuas hati dengan hasil ujian yang dilakukan. MQ-25 T1 akan mengambil tugas yang sebelum ini ia dilakukan oleh pesawat pejuang Boeing F/A-18 yang dilengkapiĀ Buddy Pod. Ini mengurangkan jumlah pesawat pejuang dan juruterbang untuk melalukan misi yang lebih penting. Dron boleh terbang lebih lama berbanding pesawat sedia ada serta juruterbang yang boleh bertukar-tukar menerbangkannya menggunakan sistem syif.

Amerika Syarikat mempunyai beberapa program dron yang bukan sahaja boleh mengisi minyak tetapi menjadi pengiring pesawat tempur, pesawat mempertahankan pesawat mengisi minyak dan berfungsi secara berkumpulan untuk melakukan serangan sebelum pulang semula ke sebuah pesawat induk.

Sumber Boeing

komen


© Amanz / 2022 Kami