FoodPanda Uji Penggunaan Robot Untuk Penghantaran Di Singapura

Diterbitkan pada Jun 10, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Dalam arena penghantaran makanan dan logistik, ia sedia dijangka yang mana pelbagai tenaga kerja pada masa kini akan digantikan dengan penggunaan robot pada masa akan datang. Selari dengannya, kita sedia melihat Grab melakukan ujian ke arah berkenaan, dan terbaru FoodPanda turut tidak ketinggalan.

Di Singapura, FoodPanda dilihat bekerjasama dengan tiga syarikat memfokuskan pembangunan robot disana dalam menawarkan penghantaran menggunakan robot kepada pengguna.

Beberapa pengguna yang terlibat dengan ujian rintis ini, akan menerima notifikasi mengatakan pembelian mereka akan dihantar oleh robot. Robot penghantar ini akan dilengkapi bekas yang tertutup, dan pengguna perlu mengimbas kod khusus dalam membolehkan bekas berkenaan dapat dibuka untuk mendapatkan pesanan mereka.

Buat masa ini, ia masih pada peringkat ujian rintis. Penggunaan robot ini membolehkan orang ramai menikmati pengalaman penghantaran nirsentuh – selari pada era pandemik kini. Disamping itu, FoodPanda juga mengatakan penggunaan robot adalah salah satu langkah penggunaan teknologi ke arah ekosistem lebih efisien.

Penggunaan robot ini juga dilihat akan dapat membantu mengurangkan beban penghantar makanan – terutamanya ketika waktu puncak, atau ketika hujan dan sebagainya.

FoodPanda akan meneruskan ujian penggunaan robot yang dipanggil FoodBots ini sehingga November 2021 kelak.

komen


© Amanz / 2022 Kami