Razer Blade 14 Diperkenalkan – Komputer Riba Razer Pertama Menggunakan CPU AMD Ryzen Dengan Harga Bermula RM9999

Diterbitkan pada Jun 15, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Razer sebelum ini telah banyak kali ditanya jika mereka akan melancarkan sebuah komputer riba gaming yang dikuasakan oleh CPU keluaran AMD, khususnya AMD Ryzen, dan kini, di acara Electronic Entertainment Expo yang sedang berlangsung, mereka telah melancarkan Razer Blade 14, komputer riba pertama mereka yang dikuasakan CPU tersebut.

Bermula dengan paparan skrin, Razer Blade 14 hadir dengan paparan IPS bersaiz 14 inci dengan pilihan resolusi Full HD dengan kadar segar semula 144Hz ataupun resolusi QHD dengan kadar segar semula 165Hz. Ia hadir dengan bingkai nipis di bahagian sisi kiri dan kanan, dan menurut Razer, hadir dengan kemampuan menunjukkan 100 peratus daripada gamut warna DCI-P3.

Dari segi spesifikasi dalaman pula, komputer riba ini akan dikuasakan dengan CPU AMD Ryzen 9 5900HX, memori DDR4 sebanyak 16GB dan storan SSD NVMe PCIe sebesar 1TB. Menurut laman web Razer, Razer Blade 14 akan hadir dengan dua pilihan kad grafik, termasuklah NVIDIA GeForce RTX 3060, NVIDIA GeForce RTX 3070 ataupun NVIDIA GeForce RTX 3080.

Dari segi pilihan I/O pula, komputer riba ini dimuatkan dengan sejumlah palam seperti dua palam USB 3.2 Type-A, satu palam USB 3.2 Type-C yang juga digunakan sebagai port pengecasan komputer riba ini, satu palam HDMI 2.1 yang boleh menyambungkan komputer riba ini ke paparan skrin dengan resolusi 4K dan kadar segar semula 120Hz dan juga palam audio 3.5mm.

Apa yang membuatkan semua ini menarik ialah walaupun ia hadir dengan spesifikasi yang sangat berkuasa ini, Razer masih mampu memuatkannya didalam sebuah rangka dengan ketebalan 1.6cm sahaja, menjadikannya salah satu komputer riba yang paling nipis dan berkuasa di pasaran.

Untuk menyejukkan komputer riba ini, Razer menggunakan sistem penyejukan kebuk wap dan dua buah kipas lebar dengan 88 bilah kipas untuk mengalirkan udara panas dari bahagian komponen-komponen ini ke bahagian belakang.

Jika anda juga seorang yang mementingkan kualiti audio terbina dalam komputer riba anda, ia juga hadir dengan sistem pembesar suara 7.1 terbina didalamnya, menggunakan teknologi THX Spatial Audio yang memberikan anda pengalaman gaming dan menonton yang sangat mendalam.

Razer mengatakan bahawa komputer riba Razer Blade 14 ini sudah boleh mula dipra-tempah di beberapa pasaran terpilih bermula hari ini, dan mempunyai tanda harga permulaan RM9,999 di RazerStore dan lokasi-lokasi pengedar Razer terpilih.

komen


© Amanz / 2022 Kami