25 Peratus Daripada Bekalan Kad Grafik Yang Dilancarkan Pada Tahun Lepas Digunakan Untuk Melombong Kriptowang

Diterbitkan pada Jun 16, 2021. Diubah suai kali terakhir pada . oleh .

Pada tahun lepas, AMD dan NVIDIA telah melancarkan siri kad grafik paling berkuasa masing-masing, termasuklah AMD Radeon RX 6000 dan juga NVIDIA GeForce RTX 3000, dan selain daripada masalah bekalan cip yang membelenggu sejumlah besar sektor elektronik dunia, pasaran kad grafik menghadapi masalah unik dimana pengguna biasa terpaksa bersaing dengan pelombong kriptowang untuk komponen ini.

Sebuah syarikat penyelidikan pasaran yang bernama Jon Peddie Research telah mengeluarkan laporan bahawa mereka mendapati sebanyak 25 peratus daripada pengeluaran kad grafik terbaru khususnya dari NVIDIA telah dibeli untuk tujuan melombong kriptowang sehingga baru-baru ini.

Jon Peddie Research adalah salah satu daripada syarikat penyelidik pasaran yang mengikuti pengeluaran dan penjualan kad grafik secara rapat sejak tahun 1985, dan mengatakan bahawa pada suku pertama 2021, mereka memerhatikan bahawa jumlah komputer siap pasang yang dijual adalah rendah, dan jumlah pengguna PC yang menggunakan kad grafik tanpa melombong kripto tidak berubah.

Akan tetapi, pemasangan kad grafik baru meningkat secara mendadak, dan ini bukanlah sesuatu yang mengejutkan khususnya kerana sebuah “komputer” yang dibina untuk tujuan melombong kriptowang boleh memasang sehingga tujuh ke lapan kad grafik sekaligus.

Daripada peratusan kad grafik yang dipasarkan, syarikat tersebut mensasarkan bahawa sebanyak 700 ribu kad grafik dibeli oleh pelombong kriptowang untuk tujuan ini. Ini, bersama-sama dengan kekurangan bekalan cip telah menyebabkan pasaran kad grafik global memperlihatkan peningkatan dari segi harga jualan.

NVIDIA baru-baru ini memperkenalkan pengehad melombong kriptowang Ethereum untuk siri kad grafik NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti dan RTX 3060 Ti mereka, dan memperkenalkan siri kad grafik NVIDIA CMP khusus untuk tujuan melombong kriptowang. Ini, bersama-sama dengan arahan China dan India untuk mengharamkan perlombongan kriptowang dijangka akan membolehkan lebih ramai gamer untuk lebih mudah mendapatkan kad-kad grafik impian mereka.

komen


© Amanz / 2022 Kami